Kelmuste arv kasvas hüppeliselt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurisetakse ka selle üle, et asendustelefon on kehvem.
Nurisetakse ka selle üle, et asendustelefon on kehvem. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Justiitsministeeriumi koostatava kuritegevuse baromeetri andmetel registreeriti 2013. aasta esimese nelja kuu jooksul kokku 12 460 kuritegu, mida on 515 võrra ehk neli protsenti vähem kui aasta varem. Samas on hüppeliselt kasvanud kelmuste arv.

Suurima languse on nelja kuuga läbi teinud varavastased kuriteod, millest varguste arv on vähenenud 658 juhtumi (12 protsendi) võrra ning vähenenud on nii vargused kaubandusettevõtetest, samuti sõidukitest ja eluruumidest.

Kelmusi registreeriti esimese kolme kuuga 589 juhtumit, mida on 55 protsenti ehk 210 juhtumi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Teisalt vähenes kelmuste registreerimine järsult 2011. aastal ning on veel praegugi madalam, kui 2009. ja 2010. aastal.

Nelja kuu jooksul registreeritud kelmuste seas on märkimisväärselt palju juhtumeid, kus mobiilsideoperaatoritelt on välja petetud telefone ning juhtumeid, kus interneti kaudu ostetud kaupa pole ostjale kätte toimetatud. «Nelja kuu kuritegevuse tase on jätkuvalt langustrendis ning ka suurimaks mõjutajaks jätkuvalt varguste vähenemine, mis on toimunud juba 2009. aastast alates,» ütles justiitsminister Hanno Pevkur.

«Kui vargused on viimastel aastatel stabiilselt vähenenud, siis liikluskuritegude arv kõigub kuude lõikes, näidates kord kasvu ning siis jälle kahanedes. Märtsis kuus protsenti kasvanud liikluskuritegude registreerimine pööras aprillis languseks, vähenedes nelja kuu arvestuses neli protsenti,» lausus Pevkur.

Isikuvastaste kuritegude arv kasvas esimese nelja kuuga 8 protsenti, mis tulenes eelkõige kehalise väärkohtlemise registreerimise sagenemisest. Raskeid isikuvastaseid kuritegusid – tapmisi ja mõrvu registreeriti kümne võrra vähem kui 2012. aasta jaanuarist aprillini.

Kokkuvõtvalt langes esimese nelja kuuga kuritegude üldarv 77 kuriteoliigi puhul ja kasvas 83 puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles