Tänavuse Köler Prize’i sai Jaanus Samma

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Samma installatsioon «Loož» tõi kunstnikule nii Köler Prize’i žürii- kui ka publikupreemia.
Jaanus Samma installatsioon «Loož» tõi kunstnikule nii Köler Prize’i žürii- kui ka publikupreemia. Foto: Peeter Langovits

Reede hilisõhtul Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis toimunud galal kuulutati nii 5000-eurose peapreemia kui ka 1000-eurose publikupreemia võitjaks kunstnik Jaanus Samma. Laureaat viis koju mõlemad rinnanõelad, mille olid kujundanud ehtekunstnikud Anneli Tammik ja Ketli Tiitsar.

Peapreemia, nagu Köler Prize’il tavaks, otsustas rahvusvaheline žürii. Tänavu kuulusid sinna Kunsthalle Lissaboni direktor Luís Silva (esimees), Vilniuse Kaasaegse Kunsti Keskuse kuraator Virginija Januškevičiūtė, rahvusvahelise kunstiresidentsi The Helsinki International Artist Programme kuraator ja platvormi «Perpetuum Mobile» asutaja Marita Muukkonen, Napoli DonnaREgina Kaasaegse Kunsti Muuseumi kuraator Eugenio Viola ning kultuuriministeeriumi kunstinõunik ja endine Kumu kunstimuuseumi kuraator Maria-Kristiina Soomre.

Žürii sõnastas oma põhjendused järgmiselt: «Auhind läheb Jaanus Sammale hooliva ja hingestatud teemakäsitluse, intellektuaalse uurimuse ja kunstilise praktika tervikliku ühendamise ning kütkestava kujundiloome ja eelkõige sellest sügavamale jõudmise eest. Samma tuletab meile jätkuvalt meelde, et kunst peab seisab ühiskonnas erinevuste jätkuva võimalikkuse eest. Tema looming avab isikupäraselt ja põhjalikult avaliku välja ning homoseksuaalsuse muutuvaid suhteid. Oma viimases teoses julgustab ta meid ümber mõtestama enese üle kontrolli taastamise mõistet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles