Briti entusiast Tallinnast: päriselu on vanalinnast väljaspool!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Eesti Ragbi Föderatsiooni president ja ragbitreener John Slade on Eestis elanud üle paarikümne aasta ning tema sõnum Eestit pealinna väisavatele välismaalastele on: kui piirdute vaid Tallinna vanalinnaga, pole te päris Eestit näinud. «Mujal on elu hoopis teistsugune,» leiab ta.

Slade ise fännab Koplit - piirkonda, mida paljud tallinlasedki vaid röötsakile vajunud ahervaremete, narkomaanide ja elult peksa saanud kaaslinlaste rohkuse tõttu ninakirtsutuse vääriliseks peavad. «Mina võiks täitsa trükkida T-särke kirjaga: I love Kopli,» põrutab otsekohese ütlemise ja tugeva käepigistusega mees, kelle jaoks Põhja-Tallinna kehvem osa pole mitte ainult sõnakõlks, vaid tõsine töö.

Sport oli see, mis ta aastaid tagasi Koplisse viis – soov sporditreeningute, ennekõike ragbi kaudu anda võimalus eeskätt vähemate võimalustega peredest pärist lastele ning koolidele, kes võitlevad uimastiprobleemiga. Nii ongi ta teinud koostööd Maardu, Kopli ja Lasnamäe vene koolidega, aga ka Ida-Virumaa koolidega Narvas, Jõhvis, Sillamäel ja Kohtla-Järvel, õpetanud sporti armastama ning uimastitele ja alkoholile ei ütlema sadu noori.

Slade näeb Koplit kui küla, sest tema sõnul on see on äraütlemata mõnus koht ning ta usub, et Koplil ja tema elanikel on potentsiaali piisavalt, ent neid kiputakse stereotüüpe silmas pidades maha tegema. «Olen nende aastate jooksul kohanud seal suurepäraseid lapsevanemaid ja noori inimesi, kes võivad elus suuri asju korda saata, kuid neil lihtsalt pole võimalusi ega ka usku endasse,» leiab ta. «Rohkem kui seitse tuhat Kopli elanikku võiks ajada selja sirgu, vaadata elule positiivselt ning olla uhked oma koduse Kopli üle.»

Kopli koolilaste edusamme on vaatamas käinud diplomaadid ja teised rahvusvahelised külalised just sel põhjusel, et Slade tahab anda neile aimu, missugune on elu väljaspool vanalinna maalilisi müüre. Nõndasamuti väisavad Tallinna ragbituristid, kellest suurem osa tahab Slade'i sõnul siia ikka ja jälle tagasi tulla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles