Liisa Tagel: heaolumulli lõhkemine

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Tagel
Liisa Tagel Foto: Mihkel Maripuu

Pisut enam kui nädal tagasi poleks me ette kujutanud, et uudiseks on rahulik öö Stockholmis ning et see rahu tähendab vaid kaht autosüütamist.

Oleme harjunud mõtlema Rootsist kui paigast, kus on juba ammu turvaline ja kulgetakse omas mullis; rootslastega seoses teame anekdooti, kuidas nende põhiline küsimus Eesti küüditamiste kohta olevat olnud: aga miks te politseid ei kutsunud?

Nüüd oli politsei küll kohal, ent just nende liiga vägivaldset tegutsemist eaka mehe surmaga lõppenud vahistamisel nimetatakse sütikuks, mis käivitas ootamatu sündmuste ahela, ning samuti ei suutnud nad ära hoida rahutuste levimist. Tänavatel mässajate jaoks ei kehasta politsei kaitsvat liitlast ning seda väljendati ka ametiisikuid kividega loopides. Politseid ja Rootsi ühiskonda üldisemalt nähakse siiski ka liiga pehmena – neis paigus, kust sisserännanud pärit on, karistataks seesuguste tegude eest sageli palju karmimalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles