Keskerakonna valimistelk keskturul töötab täie auruga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue mees Lembit Vahar tahtis täispuhumata õhupalli, millega on mugavam bussi minna.
Saue mees Lembit Vahar tahtis täispuhumata õhupalli, millega on mugavam bussi minna. Foto: Toomas Huik.

Täna hommikupoolikul keskturule lähenedes hakkasid juba kaugelt silma rohelised õhupallid. Natuke edasi minnes hakkas paistma ka valge telk, kus askeldasid Keskerakonna sildiga fliisjakke kandvad noored. Päris telgi juurde jõudes sai selgeks, et siin asub e-hääletamise koht.


Vali muusika ja kõigile möödakäijatele K-kompvekke ja rohelisi Keskerakonna logoga õhupalle jagavad neiud. Telgi nurgas laual seisis sülearvuti koos ID-kaardi lugejaga. Telgi välisseintel rippus nii eesti- kui venekeelne õpetus, kuidas ID-kaardi abil europarlamendi valimistel hääletada. Telgi teises nurgas seisis gaasiballoon, kus kesknoored end roheliste õhupallide täispuhumisega lõbustasid.

Keskpäev on turul käimiseks hea aeg. Seetõttu liikus telgi ümber palju rahvast. Õhupallide ning kommide jagamine tõmbas ligi. Inimesed, nii vanad kui noored, tulid ja läksid. Küsisid küsimusi ja said kesknoortelt vastuseid. Kõige minevam kaup olid karamellikommid, mida võeti lausa peoga. Isegi mõni auto jäi seisma. Juht või kõrvalistuja astus välja, võttis kommi või õhupalli ning sõit läks edasi.

Üks vene keelt kõnelenud mees, kes oma nime avalikustamisest huvitatud ei olnud, ütles, et tema küll siin hääletama ei hakka ning ei lähe ka valimisjaoskonda seda tegema. Tema lihtsalt ei uskuvat enam kedagi ning tal on ükskõik, kes Eestist europarlamenti valitakse.

Nähes ajakirjanikku ja fotograafi valimistelgi juures askeldamas, astus ligi krapsakas vanaproua Valli Soitu, kellel oli äraütlemata hea meel, kui ta oma pilti Postimehes näha saab.

«Mina olen kogu aeg Savisaare poolt olnud,» kinnitas Soitu kindlal häälel. «Aga europarlamendis tahaksin ma näha pigem Ojulandi, tal on juba kogemus olemas. Savisaar aga jäägu ikka siia.»

Samas mainis vanaproua, et niisuguses läbipaistvas ja noori täis telgis jääb hääletamiseks privaatsust väheks küll. Seetõttu ta hääletama ei kiirustanudki. Pealegi ei oskavat ta ID-kaardida midagi peale hakata.

Telgis askeldanud kesknoored kinnitasid, et hääletajaid on täna olnud küll, kuigi mitte eriti palju. Hääletada saavat aga telgis kuni järgmise nädala kolmapäevani. Õhtust hommikuni. Privaatsuse kohta ütlesid nad, et kui keegi arvuti juures hääletama hakkab, lähevad kõik teised telgist välja. Tegelikult pole aga sellest ju suurt tolku, sest valgest võrgust telgi seinad on läbipaistvad.

Vanem mees Toivo Arikainen seisatas ka telgi juures ning otsustas siis sisse astuda, et oma hääl Savisaare poolt anda, nagu ta kinnitas. Kahjuks jäi asi katki, sest mees ei mäletanud oma ID-kaardi PIN-koode. Nimelt peab hääletamisel teadma nii esimest kui teist PIN-koodi.

Just koodide mittemäletamise tõttu tuli teistelegi hääletada soovijatel valimistelgist lahkuda.

End lihtsalt Ennoks nimetanud vanem mees uuris samuti telgi seinal rippuvat e-hääletamise juhendit. Küsimusele, kas ta soovib ka oma hääle siin anda, vastas mees, et talle ei meeldi, kui midagi väevõimuga peale surutakse.

«Mina tahan ise rahulikult otsustada, kellele ma oma hääle annan,» kinnitas Enno. «See on lausa tülgastav, kui sulle midagi peale surutakse. Nõukogude aeg tuleb meelde.»

Enno oli üpris tõrges europarlamendi valimiste suhtes. Tema hinnangul ei suuda Eestist valitud kuus saadikut seal midagi ära teha.

«Minule keskerakond meeldib,» kinnitas Sauelt pärit Lembit Vahar, kes keskturult tuli ning valimistelki uudistama jäi. Ta küsis kesknoortelt täispuhumata õhupalli ning libistas selle turukotti. Ütles, et täispuhutud palliga on tülikas bussis sõita. Sauel valitsevat reformierakonda ta ei kartvat. Seetõttu võiks ta keskerakonna õhupalliga julgelt Sauel ringi käia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles