Sibul: Eesti on ELis ainuke, kus e-hääletus rakendus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d.
Elektrooniliseks hääletamiseks on vaja internetiühendusega arvutit ning ID-kaarti ja kaardilugejat või mobiil-ID-d. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul on Eesti 27 Euroopa Liidu liikmest ainuke, kus rakendus e-hääletuse süsteem.

E-hääletamine on Eestis toimunud juba kaks korda, kuid europarlamendi saadikuid saab interneti teel valida esimest korda, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Me oleme ainuke riik, kus seda valimist inimestele pakutakse. Täna kell 9 hommikul see võimalus avati ja kella üheks oli 3900 inimest ja natuke peale sel teel oma hääle andnud,» ütles Sibul.

Interneti teel antud hääle saab valimisjaoskonnas üle hääletada, kui inimene tunnetab, et hääle andmist kas mõjutati, või see polnud salajane.

Kella kaheksaks õhtul oli interneti teel oma hääle andnud 8808 inimest. Lisaks valijatele kodumaal on Eesti kodanikud kasutanud e-hääletamise võimalust täna ka paljudes teistes Euroopa riikides, Ameerika Ühendriikides, Austraalias, Hiinas, Tais, Sri Lankal ja mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles