Karel Rüütli saab Ojulandi koha?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli
Karel Rüütli Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Postimees.ee andmetel võib europarlamenti siirduva reformierakondlasest riigikogu aseesimehe Kristiina Ojulandi koht minna Rahvaliidu liidrile Karel Rüütlile.


Ülejäänud Rahvaliidule minevatest kohtadest on rahandusministri portfell mõeldud Aivar Sõerdile, kes on seda ametit pidanud varemgi. Siseministri koht on samas lahtine ning erakond peab alles arutama, keda sinna panna.

Riigikogu liige Tarmo Mänd on öelnud, et tema siseministriks saada ei soovi. Varem selles ametis töötanud Margus Leivo on leidnud endale sooja koha Tallinna Tehnikaülikooli haldusdirektorina.

Õhus ringlevad Rahvaliidu volikogu liikme, 1992. aastal siseminister olnud Robert Närska ja endise regionaalministri Jaan Õunapuu nimed, kuid ei ole välistatud ka kellegi parteivälise kaasamine.

Maha pole maetud ka Jaanus Männiku, Kajar Lemberi ja Anto Liivati nimed. Viimane muidugi juhul, kui teda europarlamenti ei valita. Noorematel meestel on n-ö Villu-faktorit vähem ja tegutsemise ind suurem. 

Kui Rüütli peaks mingil põhjusel Ojulandi positsioonist ilma jääma, oleks ka tema pretendent siseministri kohale.

Vahetamine pole välistatud

Samas leiavad osad erakonna juhatuse liikmed, et siseministeerium on Rahvaliidule liiga suur tükk haarata, mistõttu tasuks sellest loobuda. Lisaks ei ole välistatud, et erakonna esmaspäeval kogunev volikogu leiab, et nende põhivaldkond on ikka põllumajandus ning tahetakse asuda ministrikohtade osas vahetuskaupa tegema.

Tänases kolme erakonna kokkuleppes jagati ära ka riigikogu sotsiaal- ja maaelukomisjonide esimeeste kohad. Esimene neist läheb tõenäoliselt Mai Treialile ja teine Jaanus Marrandile, kes mõlemad on praegu ainsad Rahvaliidu esindajad vastavates komisjonides.

Välistatud pole samas ka praegu majanduskomisjonis oleva Ester Tuiksoo maaelu komisjoni ülekolimine ja sealsete võimuohjade haaramine, kuna ta on endine põllumajandusminister.

Marrandi pehme maandumine

Samas on sama ministeeriumi juhtinud ka Marrandi, kelle kasuks räägib lisaks vajadus võimaldada talle pehme maandumine. Marrandi juhib nimelt praegu riigikogu nn kapo-komisjoni. Traditsiooni kohaselt peaks see koht kuuluma opositsioonile ning kui Rahvaliit võimule saab, tuleb Marrandil sellest loobuda.

Rahvaliidu, Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu delegatsioonide täna kokku lepitud koalitsioonileping annab Rahvaliidule rahandus- ja siseministri koha, samuti läheb neile riigikogu esimese aseesimehe positsioon ja kahe riigikogu komisjoni esimehe koht.

Läbirääkimisdelegatsioonide otsused peavad veel heaks kiitma erakondade volikogud. Rahvaliidu oma koguneb esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles