Bakterid õpetavad valgust koguma

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Pajusalu on füüsikadoktorant, kes uurib, kuidas purpurbakterilt õppida valguse tootmist.
Mihkel Pajusalu on füüsikadoktorant, kes uurib, kuidas purpurbakterilt õppida valguse tootmist. Foto: Kristjan Teedema

Elektriautod, päikesepaneelid ja mitmed teised loodussäästlikud tehnoloogiad nõuavad materjale, mida on järjest raskem kätte saada. Loodus on aga välja mõelnud palju säästlikumaid lahendusi, mida tasuks energia tootmisel rakendada.

«Tehnoloogia arenguga oleme tegelikult liikunud teatud mõttes keerukama tehnoloogia pealt lihtsama suunas,» märkis Mihkel Pajusalu, kes on Tartu Ülikooli kolmanda aasta füüsikadoktorant. Pajusalu eesmärk on aru saada, kuidas bakterite kasutatavad lahendused toimivad. Nii on võimalik leida lahendusi inimeste üha suureneva energiatarbimisega kaasnevatele probleemidele.

Lihtsa näitena saada teada kas või seda, kuidas teha tuba valgeks väiksema materjalikuluga. Praegu on näiteks päevavalguslampides kasutusel haruldased muldmetallid, millest võiks saada lahti bioloogilisi süsteeme rakendades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles