Galerii: Hoppet läks Rootsi kuningale kirja viima

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul andis Tallinnas Vanasadama Admiraliteedi basseinis otsad Rannarootsi kaljas Hoppet, et võtta kurss Stockholmi linna ja seal juba otse kuningapalee ette. Kaljase pardal on seltskond puulaevaselts Vikan liikmeid, kel kaasas Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile adresseeritud kiri.

Et meresõitu veidi mitmekesistada, peatub Hoppet täna Dirhami sadamas Läänemaal ja siirdub siis üle Soome lahe Ahvenamaale Mariehamni, kust siis võetakse juba ette ülesõit Rootsi.

Puulaevaseltsi juht Alar Schönberg ütles, et seekordne kiri on traditsioonide jätkamine, sest ka kümme aastat tagasi käidi Stockholmis kirja viimas. Tookord küll Ruhnu jaalaga, mis suure ja ilusa kahemastilise Hoppetiga võrreldes pigem paadi moodi. Kui Hoppet on autentselt taastatud vana kaljas, mis on säilinud ainsa sõitva laevana ennesõjaaegsetest Eestis ehitataud purjekatest, siis jaala puhul oli tegu omaehitataud vana laeva koopiaga.

Kirja sisuks on eestirootslasete - ajalooliste Rootsi riigi alamate viimase aja käekäik ja tegemised, näiteks on selles juttu rannarootslaste vahepeal moodustatud kultuurinõukogust.

«Kirja viimine on üheks osasks ka eestirootslaste laulupeo ettevalmistamisel, mis algabki kohe pärast Hoppeti naasmist,» ütles Schönberg. Salamisi ootavad eestirootslased kuningalt ka vastust, aga seda, et kuningas ise kirja vastu võtma tuleks, sõnumiviijad väga loota ei julge. «Kuningakojas on kiired ajad, jälle pulmad tulemas ja tegemist palju.»

Stockholmis sildub Hoppet kuningalossi juures javeedab hiljem mõned päevad Djurgårdenil muuseumi juures asuvas sadamas.

Tagasi hakatakse Rootsist purjetama järgmisel kolmapäeval, et jõuda laupäevaks Haapsallu laulupeole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles