Aed on väljakutse usinale inimesele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiapidaja jaoks kergendavad hooldust suured sillutatud või plaaditud pinnad, põõsad, muru ja lilled aga teevad silmale ilu.
Aiapidaja jaoks kergendavad hooldust suured sillutatud või plaaditud pinnad, põõsad, muru ja lilled aga teevad silmale ilu. Foto: Elmo Viik/Sakala

Eestis on levinud usk, et muru kodumaja ümber päästab tüütust aiatööst, erinevalt peenardest, mis tahavad suvi läbi rohimist ja kastmist. Tarbija24 uuris asjatundjate käest, milline aed sobiks laisale inimesele, kes tahaks majaümbruse võimalikult väikse vaevaga korras hoida.

«Iga aed nõuab hoolt, olgu seal siis muru, köögiviljad või ilupuud-põõsad (püsikud),» on Räpina aianduskooli õpetaja Anu Torim veendunud. Ta selgitas, et kui kasvatada köögivilju näiteks terrassidel (aeda tehtud lavades või kastides) ning sinna on pandud umbrohuseemnetest vaba muld, siis ei ole väga palju tööd peale kastmise ja üksikute umbrohtude eemaldamise. Vanemates aedades, kus on pikalt kasvatatud köögivilja ja mullas leidub palju umbrohuseemneid, kulub kastmisele, väetamisele ja rohimisele rohkem aega ja vaeva. Aiandusõpetaja sõnul oleneb palju ka sellest, kuidas rohida. «Kas tõmmata ainult taime maapealne osa ära (siis tuleb rohida sagedamini) või eemaldada umbrohi võimalikult sügavalt,» tõdes Torim.

Tema kolleegi Reet Palusalu sõnul aga lavapeenar laiska aiapidajat ei päästa, kui seal on sama muld, mis mujal aias. «Päästab see, kui ostame kotiga kallist mulda, aga sedagi vaid kahe nädala jagu, kuni umbrohu­seeme peale lendab. Varsti tuleb võilill ja lendab kalli mulla peale, ega tema sellest hooli,» rääkis Palusalu naerdes. Tuntud aiandusõpetaja sõnul peavad inimesed arvestama, et iga asi, mis aeda pannakse, tahab hoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles