Omavalitsuste investeerimisvõime vahel on suured käärid

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: riigipilv.ee LEO, rahandusministeerium

Eesti omavalitsused investeerisid iga elaniku kohta aastail 2008–2012 keskmiselt 171 eurot aastas. Kõige suuremaid rahapaigutusi jaksas teha Ida-Virumaa Mäetaguse vald – 1386 eurot elaniku kohta aastas. Väikseimad investeeringud elaniku kohta olid Jõgevamaal Tabiveres, 24 eurot.

Viieaastase perioodi üldpilti vaadates on näha, et 2008. aastal oli omavalitsuste investeering elaniku kohta Eestis keskmiselt 224 eurot, seejärel tuli ühes majanduskriisiga ränk kukkumine ning tagasi ülespoole hakkasid investeeringud ronima 2011. aastal. Ent isegi mitte veel mullu ei saavutatud 2008. aasta taset.

Esikohal olev Mäetaguse vald on üks nn põlevkivivaldadest, kelle sissetulekust moodustab olulise osa põlevkivi kaevandamise eest saadav ressursitasu. Samas ütleb Mäetaguse vallavanem Aivar Surva, et investeeringuraha on hangitud ka erinevate projektide kirjutamise abil. «Meil on tugev euroraha-meeskond,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles