Kaitseministeerium ja Otepää vald sõlmisid heade kavatsuste kokkuleppe

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja Otepää vallavanem Merlin Müür pärast kokkuleppe allkirjastamist.
Kaitseminister Urmas Reinsalu ja Otepää vallavanem Merlin Müür pärast kokkuleppe allkirjastamist. Foto: Kaitseministeerium

Täna allkirjastasid kaitseminister Urmas Reinsalu ja Otepää vallavanem Merlin Müür heade kavatsuste kokkuleppe, millega kaitseministeerium toetab tulevase radariposti läheduses asuvaid Pilkuse küla elanikke.

«Kaasaegse radariposti rajamisest on kogukonnal ainult võita. Radar toob valda vähemalt kümme töökohta, suurendab turvalisust ja koos radariposti ehitusega parandab kaitseministeerium ka kohalikku taristut,» ütles Reinsalu.

Radariposti ehitamisega saavad Pilkuse küla elanikud parema taristu, vallas tekivad Kaitseliidu valve kasutamisega uued töökohad, kuhu eelistatakse kohalikke elanikke ja Kaitsevägi saab õhuseireks parima asukoha. Leppega kohustub vald menetlema radarposti detailplaneeringut asjatundlikult, õiguspäraselt ja riigimehelikult, ilma põhjendamatute viivitusteta.

Vallavanem Merlin Müür peab oluliseks, et kokkuleppe koostamisel osalesid ja tegid ettepanekuid Pilkuse külaelanikud ja vallavolikogu liikmed.

«Külalelanike ettepanekutega on võimalikult palju arvestatud – näiteks korraldab Kaitseministeerium radari lähielanikele vajadusel tervisekontrolli, kontrollib kiirgustaset, vee kvaliteeti. See tähendab, et radari lähinaabruses asuvatel elanikel hinnatakse aasta pärast radariposti töölehakkamist selle mõju nende elukvaliteedile,» lausus vallavanem.

Leppega kohustub Kaitseministeerium juhul, kui isikute elukvaliteet on radari mõjude tõttu halvenenud, ja negatiivsed mõjud on väga suured, ning neid ei ole võimalik leevendada või muul moel kompenseerida, ostma inimestele asemele samaväärsed või paremad kinnistud Otepää vallas.

Tõikamäe radariposti asupaik tunnistati parimaks Õhuväe põhjaliku analüüsi käigus, kus kaaluti 20 erinevat asukohta. Radariposti tarbeks rajatakse Tõikamäele radariposti peahoone, abihoone, trassid, piirdeaed, juurdepääsuteed.

Radariposti rajamine Otepääle on osa Eesti esmase kaitsevõime tagamisest ja selleks vajaliku õhuseirevõime loomisest. Otepääle paigutatav radar hakkaks koos Kellavere radari ja kevadel avatud Muhu radarpostiga katma kogu Eestit ja meid ümbritsevat õhuruumi ühtse radaripildiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles