Ajateenijad saavad eluasemelaenu maksepuhkust soodustingimustel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Urmas Reinsalu tegi pankadele ettepaneku lisada eluasemelaenu lepingutesse võimalus saada ajateenistuse ajaks soodustingimustel maksepuhkust.

«Riik on ajateenijatele ette näinud igakuise toetuse vahemikus 75 kuni 200 eurot, mis on mõeldud sõidupiletite, hügieenitarvete ja muu teenistuseks vajaliku ostmiseks, kuid mitte laenukohustuste täitmiseks,» ütles Reinsalu.

Seetõttu tegi kaitseminister pankadele ettepaneku kaaluda eluasemelaenude tüüptingimustes ajateenistuses olevatele klientidele maksepuhkuse võimaldamist ajateenistuse ajaks ning seda ilma lepingutasuta ja riskimarginaali tõstmata.

Pangaliidu sõnul ollakse valmis ajateenijatele vastu tulema. «Pangad peavad Eesti julgeolekusse panustamist oluliseks ja ei käsitle ajateenistuses viibimist laenu riskisust suurendava tegurina,» ütles Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

«Seetõttu ei kaasne reeglina ajateenijate maksepuhkuse vormistamisega laenu riskimarginaali ülevaatamist. Maksepuhkuse vormistamisega kaasneb üldjuhul teenustasu, kuid oleme veendunud, et sotsiaalselt vastutustundlike organisatsioonidena on pangad valmis ajateenijatele ka teenustasu osas erandeid tegema.»

Igal aastal astub aega teenima hinnanguliselt 100 kuni 120 ajateenijat, kellel on kehtiv eluasemelaenu leping. Kaitseväe hinnangul võib majanduskeskkonna paranedes see arv tõusta.

Kaitsevägi ja Kaitseressursside Amet teevad noorte meeste seas selgitustööd, et kõige parem on käia ajateenistuses võimalikult varakult ja enne igasuguste laenukohustuste võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles