Kalle Muuli: noortefoorum

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foorumi üks organiseerijatest Hans H. Luik.
Foorumi üks organiseerijatest Hans H. Luik. Foto: arhiiv

Eerik-Niiles Kross ja Edgar Savisaar, kes sel sügisel pistavad rinda Tallinna linnapeakandidaatidena kohalikel valimistel, võtsid teineteiselt esmakordselt mõõtu juba veerand sajandit tagasi esimesel Noortefoorumil Kosmose kinos.

Kuigi väliselt ei erinenud Noortefoorum paljudest teistest tolle aja kõnekoosolekutest suurt millegi poolest, oli see üks Eesti poliitikaloo murdekohti. 1960. aastate algul sündinud noored, keda aastaid hiljem hakati võitjate põlvkonnaks kutsuma, astusid seal esimest korda välja 1960. aastate komsomolipõlvkonna mõttelaadiga Rahvarinde liidrite vastu.

TRÜ komsomolikomitee oli 1960. aastate lõpul üritanud olla Praha kevade eelpost Nõukogude Liidus. Süsteemi püüti parandada, mitte lammutada. Usuti naiivselt, et okupeeritud Eestis on võimalik inimnäoline sotsialism. Kui Praha kevadest sai sügis, panid kohaliku kompartei juhid paari noomitusega paika ka Tartu üliõpilasliikumise juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles