Kaks klassikut kooliteatris

, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messina kuberneri tütar Hero (Kaisa Kattai, paremal) ja tema teenija Ursula (Merilin Reede) VHK teatrikooli lõpuetenduses «Palju kära ei millestki».
Messina kuberneri tütar Hero (Kaisa Kattai, paremal) ja tema teenija Ursula (Merilin Reede) VHK teatrikooli lõpuetenduses «Palju kära ei millestki». Foto: Ülar Mändmets / Theatrum

Juhendajad, igavesti kõnelev draamaklassika ja noorte elus energiate põimumine annavad elusale elule lisavõimalusi. Ja siin ei ole kõige tähtsam, et noored tegijad oma elukutseks teatri seaks.

Vastupidiselt eestikeelses kultuuriruumis aastaid esile tiritud teemadele, mis noortele (mulle tundub, et kuidagi vägisi) külge kleebitud – kooli- ja koduvägivald, narkomaania ja alkoholisõltuvus, seksuaalne lodevus –, valis vanalinna hariduskolleegiumi (VHK) nüüdne teatrilend diplomilavastuseks William Shakespeare’i näidendi «Palju kära ei millestki». Samasuguse arukuse rea peal on ka Riinimanda teatri keskkoolipoisid, kes mängivad (tunnustused Jõgeva ja Saaremaa kooliteatrite festivalilt) Mart Kivastiku näidendit «Teener».

Üks paljudest põhjustest, miks just need kaks kooliteatrist esile tõsta, on peale aruka mängumaterjalivaliku ka see, et just VHK ja Rapla on viimasel kümnendil meie suurde teatripilti silmapaistvaid näitlejaisiksusi ja lavastajaidki märgatavalt juurde andnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles