Kasekamp: sarnaselt Riiaga võib riigi- ja linnavõimu vastandumine jätkuda ka Tallinnas

Taavi Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp
Andres Kasekamp Foto: Peeter Langovits

Sarnaselt Riiaga võib riigi- ja linnavõimu vastandumine jätkuda ka Tallinnas järgmisel valimistsüklil, ütles Tartu Ülikooli Balti poliitika professor Andres Kasekamp.

Eile Lätis toimunud kohalikel omavalimistel võidutses Riias vasakparteiline võimukoalitsioon, kes sai 58,6 protsenti häältest.

«Ühiskonna jaoks tähendab see eelkõige riigivõimu vastandumist pealinna võimuga,» lausus Kasekamp. Läti riigi eesotsas, sarnaselt Eestile, on parempoolsed, kes kärpemeetmete ning makromajandusega on silmapaistvalt edukad ja linnades on võimul opositsioon, kes vähemalt Riias, on erakonnaga Koosmeele keskus, rahva seas populaarsed.»

Nii Riia Koosmeele keskuse ja Keskerakonna eesotsas on tuntud juht, kes on rahva seas nähtavasti väga populaarne ning seda just vene päritolu elanikkonna seas. «Samuti püüavad mõlemad erakonnad ka vene rahvusest inimeste hääli, sest sarnaselt Tallinnale on neid Riias täiesti arvestatav hulk ja arvuliselt isegi rohkem. Murettekitav on, et see muster Lätis ka jätkub,» arvas Kasekamp ja lisas, et riigi demokraatiale on tervislik kui võim vahetub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles