Linde valimispettusest: tänane päev kinnitas töörühma kahtlusi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna sisevalimispettust uuriva töörühma juhi Väino Linde sõnul kinnitas tänane päev töögrupi kahtlusi, et 2011. ja 2013. aasta partei juhatuse valimistel toime pandud hääletuspettusega olid seotud Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Taimi Samblik, organisatsiooni esimees Kristiina Ojuland ja Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.

Linde ütles Postimehele, et töörühm on kogunud nii dokumente kui liikmete ütlusi, mis üheskoos vaadatuna kinnitavad töögrupi seniseid kahtlusi.

Tema sõnul on erakonnal olemas näiteks Lääne-Virumaa 12 liikme kirjalikud ja veel kaheksa inimese suulised kinnitused, et tänavuste juhatuse valimiste eel helistas neile Kristiina Ojuland ja küsis, kas nad toetavad tema kandidatuuri. Nad on Linde sõnul kinnitanud, et pole ise sisevalimistel osalenud ja seda on tehtud nende eest. «Osa nendest 20 inimesest ütlesid, et nad mitte ainult ei ole ise hääletanud, vaid nad isegi pole olnud elektroonilise hääletuse võimalusest teadlikud,» lausus Linde.

Kokku on Linde sõnul tuvastatud Lääne-Virumaal 39 inimest, kelle eest on nende teadmata juhatuse valimistel hääletatud. Tema sõnul on tegu samade inimestega, kelle aasta liikmemaksu tasus Ojuland oma rahakotist. Liikmemaksu tasumine on üks eeldus, et liikmed saaksid üldse sisevalimistel osaleda.

Linde sõnul kinnitas maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Taimi Samblik ka töörühmaga kohtudes, et oli see inimene, kes manipulatsioonid vahetult ellu viis. Samas ei saanud ta sellest Linde sõnul otsest kasu, sest tema palk ei sõltunud sellest, kui suur oli maakonna valimisaktiivsus. «Selle eest ei makstud arendusjuhtidele mingit preemiat,» ütles ta.

Samal ajal oli maavanem Einar Vallbaumil 2011. aastal ja Ojulandil tänavu võimalus pääseda erakonna juhatusse. «Meil ei olnud alust kahelda Taimi Sambliku väidetes, et tema selle läbi viis, aga tegi seda Ojulandi ja Vallbaumi korraldusel,» märkis Linde.

Lisaks 39 pettusejuhtumile Lääne-Virumaal kontrollis töörühm kolme juhtumit ka Võrumaal ja neist ühe selgitamisega jätkatakse veel tööd. «Kahe osas on lihtne seos: Võrus hääletas kahe inimese poolt Kristiina Ojulandi Brüsseli nõunik. Ta hääletas oma ema ja isa eest ning tänaseks on tal olemas ka oma vanemate kirjalikud volikirjad,» rääkis Linde ja lisas, et töörühma hinnangul ei vaja see juhtum hukkamõistu. Võimalike pettusejuhtumite kohta mujal Eestis ei ole töörühmal tema kinnitusel andmeid.

Ojulandi tänaseid vastuväiteid kommenteerides ütles Linde, et mingit vandenõud töörühm juhtunus ei näe. «Möönan, et veebipõhine eelhääletus Reformierakonna sisevalimistel oli teadlikult tehtud lihtsaks, läbi Facebooki kontode, salasõnade, ka ID-kaardi, et meelitada erakonna liikmeid valimisaktiivsusele. Kahju on, et mõned meie seast haudusid välja plaani, kuidas seda omakasu nimel ära kasutada,» märkis ta.

Tema sõnul on edasi juba erakonna juhatuse otsustada, kas peetakse vajalikuks valimiste sisekorda muuta ning jätta see edaspidi vaid ID-kaardi põhiseks. «Kaldun ise arvama, et oleks otstarbekas praeguseid asjaolusid arvestades asuda ka valimiskorda muutma,» lausus ta.

Linde lisas, et on raske öelda, millest Ojulandi väited on ajendatud. «Inimesed valivad väga erinevaid enesekaitsetaktikaid. See võib olla üks nendest,» ütles ta.

Partei töörühm teeb juhtunu asjaoludest kokkuvõtte homme hommikuks, misjärel saab juhtunut arutada aukohus ja siis Reformierakonna juhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles