Vangitornist avaneb imeline vaade vanalinnale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaliselt hakatakse Bremeni tornis külastajaid vastu võtma ilmselt ülejärgmisel aastal.
Alaliselt hakatakse Bremeni tornis külastajaid vastu võtma ilmselt ülejärgmisel aastal. Foto: Toomas Tatar

Vanalinnapäevade raames pääsevad huvilised esmakordselt uudistama Vene tänaval asuvat Bremeni torni.

Vanalinnapäevade puhul on esmakordselt külastajatele avatud Vene tänaval asuv Bremeni torn, mis kauges minevikus oli kasutusel vangitornina.

Malemaja vastas asuv torn on unikaalne selle poolest, et alumisel korrusel ei olnud algselt ühtegi ust – ainult paks müür ümberringi ja laes oli üks pisike aken. «Kõige hullemad vangid, kelle kuriteod olid kõige suuremad, lasti laes oleva luugi kaudu alla. Kuna esimesel korrusel oli pime, niiske ja üldse olid väga halvad tingimused, siis jäi vang seal tavaliselt juba paari aastaga nõrgaks. Kellelgi seal siiski surra ei lastud, sest niisugusel puhul oleksid pidanud valvurid ise põrguauku laskuma ja koolnud kurjategija säilmed ära koristama. Nii tõmmatigi vangid sealt hinge vaakuvana, kuid siiski veel elusana välja,» rääkis tornis töötav vanalinnapäevade vabatahtlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles