TTÜ uurib nullenergiamajas säästuvõimalusi

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nullenergiahoonet kütavad päikesepaneelid.
Nullenergiahoonet kütavad päikesepaneelid. Foto: Mihkel Maripuu

Eile avas Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) üle poole miljoni euro maksnud liginullenergiamaja, mis on ainulaadne labor Baltikumis, võimaldades proovida kõiki vahendeid energia säästmiseks.

TTÜ rektor Andres Keevallik ütles liginullenergiamaja avamisel, et hoone võimaldab nüüd katsetada eri materjale energiasäästu seisukohalt – näiteks on hoones kuuskümmend elektrimõõtjat. «See on uus väärtus ja väga hea kogemus,» sõnas rektor ning esitas retoorilise küsimuse: «Kes siis veel, kui mitte Tallinna Tehnikaülikool peaks seda tegema?»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juht Ando Leppiman viitas hoone avamisel Euroopa Liidu kliimapoliitikale ja märkis: «Rikas pole mitte see, kes palju teenib, vaid rikas on see, kes vähe kulutab.» Ta rõhutas, et Eestis on elamumajandus suurim energiatarbija, mistõttu on just selles vallas suurim potentsiaal energiat säästa. Seepärast oli Leppimani sõnul väga vaja hoonet, kus energiasäästu katsetada – ehkki selles hoones on ruutmeetrihind Eesti kõige kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles