Reformierakonna aukohus jätkab hääletuspettuse arutamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna aukohus kogunes kell 16 partei peakontorisse, et arutada sisevalimispettust uurinud töörühma järeldusi ning pettusekahtluse alla langenud Kristiina Ojulandi, Einar Vallbaumi ja Taimi Sambliku saatust, otsuse teeb aukohus teatavaks alles kolmapäeval.

Aukohus läks laiali kella 22 ajal otsust tegemata.

Kell 21 ütles Kristiina Ojuland «Aktuaalse kaamera» otsestuudios, et aukohtu esimehe väide, et tema esitatud nimekirjas olevatel inimestel oli ikkagi õigus sisehääletusel osaleda, on ekslik. Ta pakkus, et aukohus pole jõudnud nimekirja veel süveneda.

ERRi uudisteportaali teatel tõi Ojuland näiteks, et nimekirjas on 2008. aastal erakonnast välja astunud inimene, kes on partei sisevõrgus oleva info kohaselt nüüdsetel juhatuse valimistel osalenud, samuti on valimistel osalenud 2011. aastal erakonnast välja heidetud inimene, kes justkui oleks astunud aasta hiljem tagasi parteisse, kuid ise enda erakonda kuulumisest midagi ei tea.

«Minu meelest toimuvad väga huvitavad sündmused just praegu - sellest ajast alates, kui nimekirja üle andsin, on vähemalt üks inimene sinna registrisse lisatud tänase päeva seisuga, aga see teeb anomaalia veel suuremaks, et see inimene, kel ei ole olnud õigust hääletada, lisati täna sinna registrisse, aga ta hääletas ju varem, kui see e-hääletus käis,» sõnas ta otsesaates.

Kui varem ütles Ojuland, et kaalub Taimi Sambliku vastu kohtusse pöördumist, siis nüüd rääkis ta sellest juba kindlas kõneviisis, lisades, et sellega tegelevad tema juristid.

Kell 20.15. Aukohtu esimees Andrus Umboja ütles ajakirjanikele, et aukohus jätkab pärast asjaosaliste selgituste kuulamist arutelu, püüdes jõuda konsensusliku otsuseni. Tema sõnul tuleb aukohtunikel hinnata kogumis kõiki tõendeid ja ütlusi, kaaluda läbi kõik argumendid ning langetada siis otsus, kas pöörduda erakonna juhatuse poole ettepanekuga Einar Vallbaum, Taimi Samblik ja Kristiina Ojuland parteist välja arvata. «Esialgu, kui erakonna aukohtu arutelu on alles suhteliselt algfaasis, on mul vara veel midagi kindlat öelda,» lausus ta.

Samas ütles Umboja, et aukohus vaatas läbi Ojulandi esitatud nimekirja, kuid ei leidnud kinnitust, et nimekirjas olnud inimestel ei oleks olnud õigust sisehääletusel osaleda, nagu Ojuland väitis.

Kell 19.45 väljus Kristiina Ojuland Reformierakonna peakontorist, olnud aukohtu ees üle poolteise tunni. Ta kinnitas taas: «Ma ei ole kellelegi käsku andnud tegeleda seaduserikkumistega, tegeleda kellegi identiteedivargusega, ma ei ole seda teinud ja jään oma sõnade juurde».

Samuti kinnitas Ojuland, et väide, nagu oleks ta pakkunud Taimi Samblikule süü enda peale võtmise eest reisi Tenerifele, on viimase järjekordne vale. Olenemata aukohtu otsusest kaalub Ojuland enda sõnul Sambliku vastu kohtusse pöördumist, et oma nime puhastada. «See on vale ja mina talle seda ei ole lubanud, arvan, et ta peab seda ühel päeval kohtus tõestama,» lausus ta.

Ojuland märkis, et aukohus peaks oma ettepaneku valmis saama homme ennelõunal kogunevaks juhatuse koosolekuks. «Mida juhatus otsustab, seda näeme homme,» lausus ta ja lisas, et täna polnud tal mingit põhjust arvata, et aukohus oleks otsuse juba ette ära teinud.

Kell 18.05 väljus aukohtu ruumidest pettuses süüdistatav Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Vallbaum ütles, et aukohus suhtles temaga viisakalt ja talle ei tundunud, et otsus oleks ette ära tehtud. Samas kinnitas Vallbaum, et kui aukohus peaks jõudma otsusele, et ta on käskinud Taimi Samblikul sisevalimistel häältega manipuleerida, pöördub ta oma nime kaitseks kohtusse.

«Mina ei ole teda käskinud. Hommikul väga paljud inimesed helistasid ja ütlesid, kelle poolt nad on hääle andnud ja et Taimi on seda käskinud teha ja ütelnud, et erakonna kontor on teadlik, et nii tehakse,» sõnas Vallbaum. Küsimusele, kas ta arvab, et partei peakontor manipuleerib seega Samblikuga, vastas Vallbaum eitavalt. «Tüdruk lihtsalt ei tea, mida ta räägib.»

Aukohus lubas Vallbaumile, et teeb talle otsuse teatavaks kas täna õhtul või homme hommikul.

Kella 17.20 paiku sisenes Reformierakonna peakontorisse aukohtu ette astumist ootama pettuse korraldamises kahtlustatav erakonna juhatuse liige, eurosaadik Kristiina Ojuland. Ta ütles, et esitab aukohtule nimekirja kümmekonnast inimesest, kes on sisevalimistel hääletanud, omamata selleks õigust. Tema väitel on tegu inimestega, kes on üle Eesti osalenud Reformierakonna tänavustel sisevalimistel, kuid eri põhjustel ei ole nad olnud hääleõiguslikud.

Samuti kinnitas ta, et kõik, mis ta eile meediale ütles, on tõsi ning ta jääb oma senistele seisukohtadele kindlaks.

Kella 17.15 paiku lahkus pettuse toimepaneku üles tunnistanud Taimi Samblik pärast ütluste andmist erakonna aukohtust. Samblik ütles, et tal ei ole eile öeldule midagi lisada ja ta jääb oma sõnade juurde.

Kell 16 kogunes erakonna peakontori ruumidesse viieliikmeline aukohus, mida juhib Andrus Umboja ja kuhu kuuluvad liikmetena Paul-Eerik Rummo, Erik Salumäe, Heli Suvi ja Madis Timpson. Esimesena asus aukohtule selgitusi andma partei Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik.

Aukohtu lähtematerjalid

Sisevalimispettust uurinud töörühm esitas täna aukohtule raporti, millele on lisatud erakonna liikmete ütlusi ja muid tõendeid.

Töörühma juhtiv riigikogu liige Väino Linde on Postimehele öelnud, et kogutud materjalid ja ütlused on kinnitanud töögrupi kahtlusi, et 2011. ja 2013. aasta partei juhatuse valimistel toime pandud hääletuspettusega olid seotud Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Taimi Samblik, organisatsiooni esimees Kristiina Ojuland ja Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.

Linde sõnul kinnitas Samblik eile töörühmaga kohtudes, et oli see inimene, kes manipulatsioonid vahetult ellu viis, kuid tegi seda 2011. aastal Vallbaumi ja tänavu Ojulandi korraldusel. Isiklikku kasu Samblik valimispettusest ei saanud, märkis Linde.

Kokku on Linde sõnul tuvastatud Lääne-Virumaal 39 inimest, kelle eest on nende teadmata juhatuse valimistel hääletatud. Tema sõnul on tegu samade inimestega, kelle aasta liikmemaksu tasus Ojuland oma rahakotist. Liikmemaksu tasumine on üks eeldus, et liikmed saaksid üldse sisevalimistel osaleda.

Lisaks 39 pettusejuhtumile Lääne-Virumaal kontrollis töörühm kolme juhtumit ka Võrumaal ja neist ühe selgitamisega jätkati eile Linde sõnul veel tööd. «Kahe osas on lihtne seos: Võrus hääletas kahe inimese poolt Kristiina Ojulandi Brüsseli nõunik. Ta hääletas oma ema ja isa eest ning tänaseks on tal olemas ka oma vanemate kirjalikud volikirjad,» ütles ta õhtul Postimehele ja lisas, et töörühma hinnangul ei vaja see juhtum hukkamõistu. Võimalike pettusejuhtumite kohta mujal Eestis ei ole töörühmal tema kinnitusel andmeid.

Nii Ojuland kui Vallbaum on juba varem eitanud väiteid, nagu oleks hääletuspettus toimunud nende korraldusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles