Viis eestlast saavad Soomelt kõrged teenetemärgid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome president Sauli Niinistö annab täna, Soome kaitsejõudude lipupäeval, teenetemärgid viiele eestlasele - Imbi Pajule, Andres Allikmäele, Alar Karisele, Raul Kuutmale ning Margus Laidrele.

Kirjanik ja dokumentalist Imbi Pajule antakse Soome Lõvi Rüütelkonna 1. järgu rüütlirist tegevuse eest Soome ja Eesti kultuurisuhete arendamisel.

Paju on viimasel kümnendil olnud silmapaistvalt aktiivne Soome ja Eesti kultuurisuhete teljel, ta on oma töödega tuntuks saanud mõlemas riigis. Ta on elanud nii Soomes kui Eestis ning võtab aktiivselt osa mõlema maa kultuurielust.

Imbi Paju looming puudutab Eesti lähiajaloo valupunkte, eriti naiste vaatenurgast lähtuvalt. Tema teosed põhinevad lähedaste kogemustel ning põhjalikul uurimustööl ja intervjuudel. Ajakirjanikuna on Paju töötanud nii Eesti kui Soome meedias.

Harju Elektri peadirektorile Andres Allikmäele antakse Soome Lõvi Rüütelkonna 1. järgu rüütlirist selle eest, et ta on olnud Eesti majanduselus kaua tegev ja olulise tähtsusega isik riigi elektritööstuses.  Tema juhitud ettevõte on teinud märkimisväärseid investeeringuid Soome ja on kaasatud ka paljude teiste ettevõtete juhatuste töös Eestis ja Soomes.

Aastal 2002 ostis Harju Elekter Ulvilas ja Keraval tegutseva elektrotehnilisi tooteid ja lahendusi tootva firma Satmatic, mis oli üks tähelepanuväärsemaid investeeringuid Soome.

Riigikontrolör, Tartu Ülikooli endine rektor Alar Karis saab tunnustuseks Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi. Karise teened Eesti ülikoolimaailmas on olnud tähelepanuväärsed ning ta osaleb aktiivselt ka ühiskondlikus elus. Tartu ülikooli rektorina süvendas ta kontakte Soomega ja toetas soomlastest tudengite õppimisvõimalusi.

Soomepoiss Raul Kuutmad autasustatakse Soome Valge Roosi Rüütelkonna 1. järgu rüütliristiga tema töö eest Soomepoiste ja Eesti-Soome suhete hüvanguks. Kuutma tegeles aktiivselt  Soome Jätkusõjas võidelnud eestlastest sõjaveteranide nimel juba enne Soome Sõjaveteranide Eesti ühingu loomist 1992. aastal. Alates 1989. aastast tegutsesid Soomepoisid Elias Lönnroti seltis Soomepoiste osakonnana.

Presidendi välisnõunik, suursaadik Margus Laidre saab Soome Lõvi Rüütelkonna komandöriristi. Laidre on Eesti taasiseseisvumisest alates töötanud tähtsates välispoliitilistes ülesannetes: suursaadik Rootsis, Saksamaal ja Suurbritannias, Eesti välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektor. Käesoleval ajal on Laidre Eesti presidendi välisnõunik. Oma praeguse tööga seoses oli tal keskne roll president Tarja Haloneni riigivisiidi ja lahkumisvisiidi ning president Sauli Niinistö esimese visiidi ettevalmistamisel. Ta on andnud oma suure panuse Soome ja Eesti erisuhte hoidmisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles