Tallinn kandideerib Euroopa roheliseks pealinnaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn linnulennult.
Tallinn linnulennult. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule otsuse eelnõu «Tallinna linna kandideerimine 2018. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile».

Tallinna linnavolikogu otsuse eelnõu kohaselt kandideerib Tallinna linn 2018. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile, nii nagu sätestab ka Tallinna keskkonnastrateegia aastani 2030.

Euroopa rohelise pealinna idee algatati 2006. aastal Tallinnas ning algatuse üldine eesmärk on parandada Euroopa linnade elukeskkonda. Euroopa rohelise pealinna tiitlit annab välja Euroopa Komisjon ning tiitli eesmärk on tunnustada ja premeerida pingutusi, mida linnad teevad oma keskkonna ja elukvaliteedi parandamiseks, arvestades seejuures üha kasvava linnade elanikkonnaga.

Tiitel ja sellele kandideerimine stimuleerib ühtlasi linnu püüdlema oma tegevuses selle poole, et saavutada puhtam, parem ja säästlikum linnakeskkond. Euroopa rohelise pealinna tiitli saavutanud linn on eeskujuks ja inspireerib ka teisi Euroopa linnu parema elukeskkonna nimel pingutama.

Tiitel antakse linnale, kes on parandanud linnakeskkonda tervikuna erinevate tegevuste kaudu, milleks on muuhulgas säästlike liikumisviiside juurutamine, parkide ja muude rohe- ja puhkealade rajamine ja laiendamine, jäätmemajanduse kaasajastamine, müra vähendamise innovaatiliste lahenduste rakendamine, linnajuhtimise integreeritud lähenemine pikaajaliste tulemuste saavutamiseks, koostöö linnavõimu, elanike, ettevõtjate ja teiste osapoolte vahel eesmärgiga arendada ja parandada elamistingimusi linnas.

Taotluses tuleb kirjeldada linna keskkonnaseisundit ning viimase 5-10 aasta jooksul linnakeskkonna parandamiseks ellu viidud tegevusi ja saavutatud tulemusi, anda ülevaade lühi- ja pikaajalistest eesmärkidest ning meetmetest nende saavutamiseks.

Tallinna keskkonnastrateegia elluviimiseks on koostatud Tallinna keskkonnakaitse arengukava 2013-2018. Arengukava koostamisel on arvestatud eesmärgiga saavutada Euroopa rohelise pealinna tiitel.

Tiitli saavutamiseks kõige olulisem on koheselt alustada Tallinna keskkonnakaitse arengukava tegevuskava elluviimisega, sest suur osa tegevusi tuleb ellu viia juba 2015. aastaks, kui tuleb esitada tiitlile kandideerimise taotlus.

Lisaks on arengukavas ette nähtud korraldada mõttetalguid ja seminare ning kaasata nende tegevuste elluviimisse nii linna asutusi kui ka linnakodanikke, samuti asjakohaseid organisatsioone, ettevõtteid, huvirühmasid jne.

Euroopa rohelise pealinna tiitlile kandideerimiseks tuleb Tallinna linnavalitsusel alustada taotluse koostamisega, mis sisaldab ka ülevaadet linna olemasolevast keskkonnaseisundist ning võetud meetmetest keskkonnanäitajate parandamiseks.

Selleks peab linn hakkama regulaarselt jälgima taotluses kindlaks määratud keskkonnanäitajaid ning tegelema nende parandamise või taseme hoidmisega. Samuti tuleb selgitada, kuidas seni võetud keskkonnaseisundi parandamise meetmed on mõjutanud keskkonnanäitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles