Vana aurumasin laseb juba vilet

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastatud aurumasinal puudub veel vaid korsten, sest korstnaga ei mahu masin töökojast välja sõitma, rääkis selle omanik Tõnu Ojamaa.
Taastatud aurumasinal puudub veel vaid korsten, sest korstnaga ei mahu masin töökojast välja sõitma, rääkis selle omanik Tõnu Ojamaa. Foto: Margus Ansu / Postimees

Aastaid uurimist, katsetamist, varuosade otsimist ja lausa uute valmistamist ning maailmas üsna unikaalne aurumasin töötab. Veel paar nädalat viimistlemist ning siis sõidab masina omanik Tõnu Ojamaa sellega töö­kojast välja.

Inglismaal 1939. aastal Marshall Sons & Co tehases toodetud Colonial 1 suutis omal ajal liikuda lausa jalgratturi kiirusega. «Tehase kasutusjuhend kiiret sõitu ei soovita, sest needid võivad välja põruda,» rääkis Ojamaa, kes on rariteetset masinat tõsisemalt remontinud viimased viis aastat. Praegu on seda mudelit maailmas säilinud üksnes viis eksemplari.

Nüüd on remont aga lõpusirgel ning masin töötab. Suruõhu abil hakkasid liikuma rattad ja teljed ning vile tahtis kõrvad lukku lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles