Mihkel Mutt: naiste ja meeste võitlus

Mihkel Mutt
, kirjanik ja kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: arvamus.postimees.ee

Tänapäeval näikse olevat täiesti silmist lastud, et meeste ja naiste vahel on ürgne rivaliteet ja konkurents, kirjutab kolumnist Mihkel Mutt. Tegemist on kahe suure võistkonnaga, kes püüdlevad võimule kõige laiemas mõttes.

Naistest ja meestest rääkides kiputakse unustama põhilisi asju. Osalt on see arusaadav, sest tahetakse olla mõistlikud, laiapõhjalised, tasakaalukad. Ajalugu pakub mitmeid analoogilisi näiteid. Keegi, tulles välja suurejoonelise ideega, on tavaliselt ikka vindi üle keeranud. Idee tundub talle hirmus tähtis ja kõikevaldav, nii et katab kogu taeva. Ja liialdamine tõmbab ideele ka tähelepanu, andes sellele avalikkuses tarviliku kiirenduse.

Aga siis tulevad vastased ja kained analüütikud ning asuvad sedasama ühekülgselt lammutama. Lõpuks nad murendavad idee ära, nii et jääb mulje, nagu poleks seal üldse midagi mõistlikku olnudki. Ometi on iga niisuguse liialduse all tavaliselt ratsionaalne iva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles