Ansip: erakonna liikmete eest nende liikmemaksu maksmine taunitav ei ole

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents. Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip.
Valitsuse pressikonverents. Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et teiste erakondlaste eest liikmemaksu maksmises pole midagi imelikku ja võrdles seda Saksamaa spordiklubide praktikaga.

«Jah, ma arvan, et põhimõtteliselt iga liige peaks ise tasuma oma liikmemaksud, sellise «plokktoetused» (nagu oli Ojulandi makse 39 liikme eest – toim.) mõjuvad minu jaoks natuke kummalistena. Aga see, kui üks abikaasadest tasub teise eest, see minu jaoks kummaline küll ei ole,» ütles Ansip.

«Ma tooks paralleeli Saksamaa spordiklubidest. Seal on noorliikmete tunnustamine seotud liikmemaksu tasumisega. Seal on nii noorliikmeid kui ka veteranide hulka kuuluvaid sportlasi, kes on suhteliselt hea palgaga, aga nad kõik tahavad klubi heaks midagi teha. Need, kes on elus edasi jõudnud, need panevad noortele inimestele välja stipendiumi liikmemaksu tasumiseks,» leidis Ansip.

«Minu meelest maailma praktika on selline, et selles midagi taunitavat ammugi midagi kriminaalset ei ole. Aga ühes sõpruskonnas ilma isikutele teatamata nende eest tasumine mõjub küll väga kummalisena.»

Sobivust erakonda hinnatakse ka inimese üldise käitumise, siiruse ja tema kriisijärgse hoiaku ja eetika järgi.

Ansipi sõnul ei usu ta, et keegi on veel Ojulandi mastaabis sisevalimistel petnud. «Ma ei arva küll, et see oleks väga levinud praktika.»  

Peaministri sõnul ei arva ta, et Ojuland peaks lahkuma europarlamendist. «Seaduse järgi ei ole Ojuland oma mandaadiga seotud see on puhtalt tema otsustada. Minu arvamus, on et keegi ei ole seadusest kõrgem.»

Vallbaumi ei saanud välja visata

Hoolimata sellest, et skandaali uurimiskomisjon sai mitmeid tunnistusi Lääne-Virumaa maavanema Einar Vallbaumi süü kohta, ei saanud meest Ojulandiga koos erakonnast välja heita, kuna süüdistusi ei õnnestunud tõendada.  

«Aukohus ei teinud juhatusele ettepanekut Einar Vallbaumi välja arvamiseks liikmete hulgast ja aukohus põhjendas seda eelkõige sellega, et tema süü ei olnud põhistatud. Seda ei suudetud põhistada. Oli sõna-sõna vastu olukord, kuid muid kaudseid tõendeid ei pidanud erakonna aukohus piisavalt kaalukaks, et teha ettepanek välja arvamiseks,» ütles Ansip.

Ta lisas, et juhatus ilma piirkonnaorganisatsiooni või aukohtu otsuseta kedagi välja heita ei saa.

Reformierakonna juhatuse liige Jürgen Ligi ütles, et juhatus hindas ka süüdistatavate käitumist skandaalis. «Sobivust erakonda hinnatakse ka inimese üldise käitumise, siiruse ja tema kriisijärgse hoiaku ja eetika järgi. Eks neid vaadatigi kõiki ükshaaval. Üks asi on juriidiline külg, aga me vaatasime ka eetikat. Midagi mustvalget ei olnud ühelgi juhtumil,» ütles Ligi.  

«Jääksin siin küll eriarvamusele,» ei olnud Ansip Ligiga nõus ja rõhutas, et Ojulandi puhul oli süü ühemõtteline. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles