Reinsalu: noored tahavad Eesti jaoks ise midagi ära teha

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ja žürii esimees kunstnik Anu Kalm autasustasid loomevõistluse «Minu tuleviku Eesti» parimaid.

Kaitseminister Urmas Reinsalu märkis, et ülimalt positiivne oli näha noorte töödes optimismi ja tahtmist ise Eesti jaoks midagi kasulikku teha. «Kirjandite, videoklippide ja joonistuste põhjal on selgelt näha, et tänastel lastel ja noortel on visioon moodsast ja kõrgelt arenenud Eestist ning ka plaan selle teostamiseks,» ütles Reinsalu.

Žürii esimees kunstnik Anu Kalm tõi levinumate teemadena välja teaduse ja tehnoloogia, keskkonna- ja looduskaitse. «Samuti oli paljudes töödes näha tugevat isiklikku mõõdet – isiklikud rõõmud ja mured põimitud terve riigi tulevikuga,“ märkis Kalm. Lisaks avaldas ta lootust, et kõigi osalenute tuleviku Eesti saab olema veelgi parem kui praegu võimalik ette kujutada.

Nii näiteks leidis noorema rühma parima kirjandi autor, 13-aastane Pärnu õpilane Reti Jõerand, et kui talle ja tema eakaaslastele räägitakse tihti, et kõik teed on valla ja tuleb vaid olla usin ja õppida keeli, et saada välismaale õppima või tööle, siis tema seda eit taha. «Mina hoopis tahaks olla just oma kodumaal ning õppida siin õpetajaks või ajakirjanikuks,» ütles põhikooli õpilane.

Samuti esitati selgeid visioone majanduse ja elukvaliteedi edendamisest. «Meie riigi suurust arvestades piisab vaid ühest toimivast nišist, mille abil suudaks riigi majandus näidata üles rohkem hoolivust rahva suhtes. Tähtsaks võtmesõnaks on rahvusvahelisus, sest sisemajanduse turgutamisega Eestis peadpööritavat progressi ei saavuta,» kirjutas vanema rühma võidutöö autor, 17-aastane Lisanna Semilarski Miina Härma gümnaasiumist.

Töid hinnati neljas vanuserühmas: kahes nooremas hinnati joonistusi, kahes vanemas kirjandeid ja videoklippe. Välja anti kuus peapreemiat, iga kategooria ja vanuserühma parimale. Lisaks leidsid omaniku hulk teisi preemiaid ja eripreemiaid.

Žüriisse kuulusid žürii esimees kunstnik Anu Kalm, kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülema asetäitja kolonel Martin Herem, ajakirjanik Madis Jürgen, Vanalinna hariduskolleegiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Priit Kruus, Eesti sõjamuuseumi muuseumipedagoog Kristina Madisson-Laht, režissöör ja produtsent Andzei Matsukevits, akadeemik Peeter Tulviste, lastekirjanik Leelo Tungal ja filoloog Lauri Vanamölder.

Võidutöödega saab lähemalt tutvuda kaitseministeeriumi koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles