Kaljuste: avakontserdi otseülekandega veebis alustame suve suurimat muusikapidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Tõnu Kaljuste
Dirigent Tõnu Kaljuste Foto: Kaupo Kikkas

Nargenfestivali juht Tõnu Kaljuste ütles, et Estonia kontserdisaalis toimuva Nargenfestivali avakontserdi otseülekanne Postimehe veebis 7. juunil avab suve suurima suvise muusikapeo, mis kestab septembri alguseni.

«Loodan, et täna veel erakordne kontserdiülekanne saab tulevikus tavaks, sest kuigi parima elamuse saab kindlasti kohapeal, võiks olla võimalik kontserte ka veebis kuulata ja vaadata,» rääkis Kaljuste.

Neli kuud kestval Nargenfestivalil näeb ja kuuleb publik Eesti ja muu ilma loomingut tippsolistide ja -kollektiivide ettekandes, kontserdipaikadeks Tallinna esindussaali, Estonia kontserdisaali kõrval ka Noblessneri valukoda, Naissaar ning Tallinna erinevad kirikud.

Peetakse maha eestirootsi laulupidu ja Naissaarel avatakse kultuurikeskus Hellerella aed päris uue ja oma, Naissaare muinasjutuga. Juba mitmendat aastat sünnib Nargenfestivalil ka uus ooper, tänavu on selleks leiutajast Bernhard Schmidtist kõnelev ooper «Valgustatud pimedusejünger».


«Nagu kõlas üleskutse meie esimesel Nargenfestivalil, kutsume ka nüüd: tänavad on auklikud, sõitke mööda merd! » kutsus Nargenfestivali algataja Tõnu Kaljuste huvilisi muusikasuvest osa saama.

Juuni
Nargenfestival jaotub neljale suvisele kuule. Juunis alustatakse koos ERSOga - 7. juunil Estonia kontserdisaalis saab teoks suur sümfooniakontsert, kus rahvusorkestrit juhatab Tõnu Kaljuste, solistiks on ooperimaailma üks tippe, Eesti bass Ain Anger ja kõlab Tõnu Kõrvitsa looming.


Traditsioonilised Kreegi päevad Haapsalus käsitlevad seekord eestirootsi kultuuri. «Esitame Kreegi eestirootsi loomingut, Sofia Joonsi eestvedamisel taaselustab Nargenfestival 80 aastat tagasi Kreegi organiseeritud eestirootsi laulupeo ning Haapsalus saab kuulda rootsi tuntuimat pärimuslauljat Lena Willemarki, kes muu hulgas esitab ka Tõnu Kõrvitsa uue teose «Laulud Lenale», kõneles Kaljuste.

Eestirootsi kultuuriruumi suursündmust korraldab Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu koostöös Rannarootsimuuseumi ja Nargenfestivaliga. Festivali toetajaks on juba mitu aastat Nordea pank.

Juuli

Suvesüda toob publiku aga Nargenfestivali südamesse – Naissaarele. «Naissaare Lõunakülas alustasin ehitamistega kümme aastat tagasi. Majale, kuurile, Omari küünile ja artistide majadele lisaks valmis sellel kevadel publiku aed Hellerella, kus on seinad näitusteks, aasake sklptuuridele ja suur terrass publikule. Nüüd on kultuurikeskus valmis,» nentis Kaljuste.

Kontsertidele lisaks saab kultuurisaarel vaadata ka unikaalseid näitusi. «Näha saab Raivo Heina fotosid, mis on tehtud Bernhard Schmidti teleskoobiga. Marko Matvere kontserdi päeval saab kaeda tema
joonistusi maailmareisist ning Rannarahva muuseumi etenduse päeval ekspositsiooni Naissaare naistest, » kergitas Kaljuste saare kultuurikeskuse plaanidelt katet.

Festivali koostööpartneriks Naissaarel on Viimsi Rannarahva muuseum. Koos Eesti Looduskaitse Seltsi ja Looduse Omnibussiga on plaanis Hellerellas üles riputada «Looduse aasta foto 2013» parimad tööd ja sel moel hundiaastat tähistada.

Sergei Prokofjevi muusikale saab loodud uus muinasjutt – «Naissaare Petka ja hunt»–, mille paneb kirja ja esitab Vladislav Koržets. «Kas hunt väikese või suure tähega, selgub juulis, aga päev enne muinasjuttu esineb Koržets koos Riho Sibulaga, » rääkis Kaljuste. Nädalalõpud lõpetatakse Nargenil Marko Matvere virtuaalse ühemehe-show’ga reisist ümber maailma.

August
August on pühendatud Naissaare kuulsaimale nimele – leiutajale ja teadlasele Bernhard Schmidtile.
«Olen tähele pannud, et aeg-ajalt vaidlevad mõned inimesed selle üle, kes on kuulsaim eestlane. Soovin neisse aruteludesse tuua veel ühe nime: Bernhard Schmidt! See on mees, kes leiutas nn koomavaba
teleskoobi, tehes võimalikuks suurte peegelteleskoopide tekke,» tutvustas Kaljuste Naissaarega seotud kuulsat nime.


Nargenfestival tutvustab teda uue ooperi «Valgustatud pimedusejünger» kaudu, mille helilooja on Hollandis töötav inglane Dominy Clements ning solistid Hollandis õppivad Maria Valdmaa ja Endrik Üksvärav, orkestriks hollandi flöödioktett BlowUp! ja lavastajaks itaallane Giuseppe Frigeni. Naissaarel sündinud mehe lugu tuleb ettekandele mereäärses Noblessneri valukojas, mis on otse kena sadama  kõrval.

September
Festivalisuvi saab lõppakordi Arvo Pärdi muusikaga Tallinna erinevates kirikutes. «Aastakümnete jooksul üks olulisemaid Pärdi muusika ettekandjaid kogu maailmas, Hilliard Ensemble, on teatanud, et hooaeg 2013/2014 jääb nende jaoks viimaseks, aga nad alustavad seda Tallinnas koos eesti muusikutega,» rääkis Kaljuste. Nargenfestival lõpeb Arvo Pärdi sünnipäeval, 11. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles