Kihelkond tutvustab end inimeste kaudu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Niitra näitas Kodavere kihelkonna püsinäituse käevõrusid, mille sepp Meelis Säre valmistas kalmetest leitud ehete järgi.
Mari Niitra näitas Kodavere kihelkonna püsinäituse käevõrusid, mille sepp Meelis Säre valmistas kalmetest leitud ehete järgi. Foto: Kristjan Teedema

Paljud asjad ja lood elavad inimesed pikalt üle ning nii tutvustabki Alatskivi lähistel asuva Liivi muuseumi uus püsinäitus kireva rahvaga Kodavere kihelkonda nüüd nii asjade kui ka lugudega seal elanud inimestest.

«Muinasajal olid naised Eestis kõrgemalt hinnatud kui mitme meie naaberrahva juures, sellest annavad tunnistust hauapanused,» märkis Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra ja kraamis selle tõestuseks välja eri ajastutest pärit ehete koopiad. «Naistele pandi hauda kaasa nii ilusaid ehteid kui ka relvi.»

Sepp Meelis Säre valmistas Liivi muuseumile käevõrud, odaotsa ning veel üht-teist Kodavere kihelkonna Lahepera ja Alasoo kalmetest päevavalgele tulnud leidude järgi. Need ehted on üks kild täna Liivi muuseumis avatavast Kodavere kihelkonna püsinäitusest «Kodavere – hää mürakas kihelkonda», mille pealkiri on laenatud luuletaja Juhan Liivilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles