Satelliidipildilt näeb Eesti metsa

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Voormansik on ülikooli füüsikadoktorant, kelle uurimistöö ühe osana sai kaardistatud Eestis kasvav metsamassiiv.
Kaupo Voormansik on ülikooli füüsikadoktorant, kelle uurimistöö ühe osana sai kaardistatud Eestis kasvav metsamassiiv. Foto: Kristjan Teedema

Metsa ehk biomassi saab kasutada kütteks. See on üks elektrijaamade energiaallikaid. See on ehitusmaterjal. Praegu otsitakse viisi, kuidas sellest teha ka vedelkütust. Lisaks võtab mets muidugi palju ruumi – aga kui palju täpselt?

Oletame, et te soetate endale metsamaad. Maatükk mõõdetakse välja hektarites ning silma järgi vaadates tundub, et seal on metsa küll. Aga kui suure puiduvaru te sellega tegelikult ühes saate?

Selleks, et saada täpne ülevaade, kui palju on mingil maalapil Eestis metsa, koostasid Tartu Ülikooli teadlased koos Regioga satelliitseirekaardi ehk lihtsalt öeldes pildi sellest, kuidas näeb Eesti välja, kui sellel on märgitud kogu metsamassiiv, täpsemalt öeldes biomassi hulk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles