Janša enne tulevat aastat trellide taha ei lähe

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Valitsuse purustamine pole kellegi huvides,» deklareeris plakat pärast Janez Janša süüdimõistmist üleeile Ljubljanas tänavale tulnud endise peaministri poolehoidja käes.
«Valitsuse purustamine pole kellegi huvides,» deklareeris plakat pärast Janez Janša süüdimõistmist üleeile Ljubljanas tänavale tulnud endise peaministri poolehoidja käes. Foto: Reuters/ScanPix

Kui sel nädalal Soome riiklikult Patria relvatehaselt altkäemaksu võtmises süüdi mõistetud Sloveenia endine peaminister Janez Janša tuleval aastal ka kõrgema astme kohtus süüdi jääb, tähendab see tema kodumaa kaitseväele tõenäoliselt hüvastijättu tuttavaks saanud soomukitega.

«Ta pole veel vanglas,» selgitas eile Postimehele Jure Brankovič, Sloveenia eratelekanali POP ajakirjanik, kes oli üks Janša altkäemaksuskandaali paljastajaid 2008. aastal. «Kõrgem kohtuaste vaatab apellatsiooni läbi umbes aastaga, mistap alles aasta pärast on tema vanglasse kutsumine seaduslik. Selle ajani on ta vaba mees.»

Altkäemaksuvõtmine, milles Janša süüdi mõisteti, toimus 2006. aastal. See puudutas Patrialt 278 miljoni euro eest 135 AMV soomuki ostmist. Süüdimõistev otsus saabus ligi seitse aastat hiljem, mille põhjuseks võib Brankoviči sõnul osaliselt olla tõik, et kui Interpolist info saabus, pani Sloveenia politsei selle esialgu pooleteiseks aastaks sahtlisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles