Peastaabi ülem arutas Eesti sõjalist panustamist NATO suuroperatsiooni

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Neeme Väli.
Kolonel Neeme Väli. Foto: Mihkel Maripuu

Afganistanis töövisiidil viibiv kaitseväe peastaabi ülem kolonel Neeme Väli kohtus eile, 31. mail Kabulis ISAFi ülema asetäitja Suurbritannia kindralleitnant James Duttoniga, kellega arutas NATO liitlaste tulevikuplaane, sealhulgas Eesti panustamist Afganistanis.

Eesti on langetanud poliitilise otsuse jätkata sõjalist koostööd ameeriklastega, kirjeldas kolonel Väli kohtumisi ISAFi peakorteris, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Eesti valitsus on saatnud riigikogusse seaduseelnõu, mille kohaselt Eesti saadab Afganistani presidendivalimisi Helmandi provintsi turvama lisakompanii Ameerika Ühendriikide üksuste koosseisu.

«Tegemist on siiski ühekordse projektiga ja praegu ongi arutusel kuidas jätkata koostööd ameeriklastega pärast valimisi, ütles kolonel Väli. «Üks võimalus, mida me tõsiselt arutame, on välja panna ameeriklastega välja ühine Afganistani armee treeningmeeskond ehk OMLT,» rääkis ta.

NATO kavatseb pikemas perspektiivis Afganistanis julgeolekutagamise üle anda Afganistani enda julgeolekujõududele Afganistani armeele ja politseile. OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) on ISAFi treeningmeeskonnad, mis asuvad Afganistani armee pataljoni ja kõrgema taseme üksuste juures eesmärgiga aidata Afganistani relvajõude väljaõppes ja operatiivplaneerimisel. OMLT meeskond koosneb 12-19 inimesest ja nende minimaalne teenistusaeg on 6 kuud.

Kolonel Välil olid eile kohtumised ka Afganistani kaitseministeeriumis, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide suursaatkondades ja Kabulis asuvas sõjaväe väljaõppekeskuses.

Kolonel Väli kostitas Kabulis teenivaid Eesti kaitseväelasi õhtusöögiga ISAFi baasis. Afganistani pealinnas teenib kolm Eesti Õhuväe allohvitseri Kabuli rahvusvahelise lennuvälja perrooniteenindusmeeskonnas (CST Cross Service Team) ja viis sõjaväepolitseinikku Eesti Vabariigi asjuri lähikaitsemeeskonnas (CPT Close Protection Team).

Kolonel Välit saadab visiidil Kaitseväe Logistikakeskuse ülem kolonel German Kesa.

Suurem osa Eesti kaitseväe kontingendist asub Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis, kus teenib jalaväekompanii Estcoy-8, logistiline toetuselement NSE-7 ning staabiohvitserid ja -allohvitserid. Eesti jalaväekompanii teenib rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude Helmandi väekoondise (Task Force Helmand) koosseisus Suurbritannia üksuste alluvuses.

Kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO juhitud sõjalisel operatsioonil alates 2003. aastast. Praegu teenib Afganistanis ligikaudu 150 Eesti kaitseväelast. Eesti kaitseväe Afganistani kontingendi ülem on major Janno Märk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles