Jätkuvalt kõbusad ürgsisalikud

Kaarel Arb
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisalik tahab süüa – 20 aasta tagused saurused mõjuvad võimsa ja ohtlikuna ka tänapäeval.
Sisalik tahab süüa – 20 aasta tagused saurused mõjuvad võimsa ja ohtlikuna ka tänapäeval. Foto: Forum Cinemas / Universal

Aasta 1993, 11. juuni, suvise popkornifilmi hooaja algus – Ühendriikide kinodesse jõuavad dinosaurused (või öelgem ikka eesti keeles, ürg- ehk hiidsisalikud). «Jurassic Park» oli hitt juba enne seda. Filmikompaniid võitlesid Mi­chael Crichtoni samanimelise romaani filmiõiguste pärast koguni kolm aastat varem, veel enne raamatu ilmumist.

Oli ka põhjust. Hitiennustusel oli alust küll ja kuidas veel: tulemuseks visuaal- ja heliefektide Oscarid, lisaks kuhjaga muid auhindu ning maailma läbi aegade edukaima linateose tiitel viieks aastaks, kuni sadamasse purjetas «Titanic».

Rahast ja kuldsetest kujukestest olulisemadki olid Industrial Light & Magicu loodud visuaalsed efektid, mis avasid tee mitme filmitegija visioonide ekraanile jõudmiseks, näidates seni võimatuks peetu võimalikkust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles