Savisaare analüüs: IRL vaikib, sest kardab enda tuleviku pärast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar analüüsis oma tänases kõnes erakonna volikogu istungil praegust poliitilist olukorda, põhjendades IRLi vaikimist nende hirmuga oma tuleviku pärast.

Edgar Savisaar märkis, et pärast poliitilist rajuhoogu Reformierakonnas on lootusrikkaks muutunud kõik uued jõud.

«Keskerakond on «pereheitmist» omal nahal mitu korda läbi elanud, kuid oleme alati väljunud sellest varasemast tugevamana. Oleme olnud kasvulava kõigile parlamendierakondadele ja sellele vaatamata Eesti populaarseim erakond,» rääkis Savisaar.

«IRL on samuti mitu edukat või vähemalt mitte letaalse lõpuga pereheitmist läbi põdenud, kuid viimasest vanade mesilaste väljalennust on jäänud see partei rängalt põdema. Reformierakonna puhul on veel vara öelda, kuidas läheb, sest neil polegi suuremat lahkumist olnud. Küll võib juhtuda, et rahulolematuse sügavamad hoovused vallanduvad Reformierakonna mõistlikust osast, kes näevad oma partei praeguse poliitika perspektiivitust. Nende rahulolematust toidab Eesti majanduslik allakäik, mida ei suuda varjata kuitahes uhke kampaania.»

«Ainult tänu Reformierakonnale on Parts saanud laamendada majandusministeeriumis, Vaher siseministeeriumis ja Aaviksoo haridusministeeriumis.»

Keskerakonna esimees juhtis tähelepanu asjaolule, et Reformierakonna koalitsioonipartner IRL vaikib seekord täielikult. «Aga IRLi suud ei vajuta kriipsuks kinni siiski mitte häbi oma mineviku pärast, vaid alasti hirm omaenda tuleviku ees. Nad teavad väga hästi, et kui laguneb Reformierakond, siis kaotab riigis võimu ka IRL, sest ainult tänu Reformierakonnale on Parts saanud laamendada majandusministeeriumis, Vaher siseministeeriumis ja Aaviksoo haridusministeeriumis. Partei ametlik liider Reinsalu pole oma juhatuses isegi esimene võrdsete seas.»

Savisaar rõhutas, et Reformierakonna nõrgenemine teeb lootusrikkaks kõik uued jõud, olgu see siis Vaba Isamaaline Kodanik, Rohelised või ka Rahvuskonservatiivid Mart ja Martin Helme juhtimisel. Samuti ootavad paljud inimesed Jaan Männiku ausa parempoolse partei loomist.

«Keskerakond tervitab kõiki uusi tulijaid terves Eestis ja eriti Tallinnas. Olgu nad siis projektiparteid ühtedeks valimiseks või pikema vaatega uued jõud. Nende kandideerimine lisab kogu poliitilisele süsteemile kandepinda ja usaldusväärsust,» ütles Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles