Rahvatantsijad tõmbasid suurel peol mängu Raadi järve

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatantsijad tõmbasid suurel peol mängu Raadi järve.
Rahvatantsijad tõmbasid suurel peol mängu Raadi järve. Foto: Margus Ansu

Raadi järve äärde eile õhtupoolikul kogunenud mitu tuhat pealtvaatajat said üle hulga aja osa suurest tantsupeost. Tantsumustrid olid muusika saatel iseenesest kaunid vaadata. Peale selle kandis Tartumaa tantsupidu «Püha» sügavat ja ilusat mõtet.

Stsenaariumi autor Astrid Hallik koostöös peo üldjuhi Uve Saarega oli tantsud proloogi ja finaali vahel reastanud nõnda, et seekordse rahvatantsupeo juhtmõte pühade asjade tähtsusest tuli pooleteise tunni jooksul ilmekalt esile.

Püha on kodu – ja järve kaldale püstitatud püstkoda oligi soome-ugri algaegadel elumaja ehk kodu. Püha on olnud ka vesi. Nii näiteks on allikatelt abi otsitud ja nende poole pöördumisel austust üles näidatud. Juba rahvatantsupeo proloogis tuli mängu vesi kui puhastav püha aine: Veteema läkitas oma tütred masinate saastast puhastavat äiksevihma loitsima. (Õnneks oli loits mängult ja kõu kärgatas vaid salvestiselt.)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles