Tatsajad metsahaldjate kuningriigis

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmiloo peategelased Mary Katherine ja Ronin tõttavad peatama kurje jõude, et nad rohelust ei hävitaks.
Filmiloo peategelased Mary Katherine ja Ronin tõttavad peatama kurje jõude, et nad rohelust ei hävitaks. Foto: outnow.ch

Eepiline seiklus silmaga nähtamatus kuningriigis haarab sõltumata vanusest ja soost, õpetades märkama ümbritsevat.

«Jääaja» ja «Rio» tegijate täiesti uus lugu «Varjatud kuningriik» toob otse peopesale silmale peaaegu nähtamatud metsariigi asukad, kes kaitsevad loodust ning seeläbi kogu maailma. Jagub seiklust ja tundeid, eneseotsinguid ja võitlust, mis mõnusa huumoriga rikastatud.

«Varjatud kuningriigi» loo keskmes on teismeline tüdruk Mary Katherine (Kaisa Selde) ehk MK, kes tuleb pärast emata jäämist teadlasest isa juurde elama. Üsna kiirelt saab talle selgeks, miks vanemad omal ajal lahku läksid, sest veidral professoril Bombal (Tiit Sukk) jagub tähelepanu vaid metsa pisiputukate uurimiseks. Ometi tiritakse ka MK sellesse imepärasesse maailma.

Põneva seikluse teeb veelgi haaravamaks eestikeelne sisselugemine – see on muidugi maitseasi, aga väikeste lastega teisiti ette ei kujutagi! Peategelast kuulama jäädes olen üsna kindel, et tegemist on Getter Jaani või Liis Lemsaluga, kuid suur on üllatus, leides eest hoopis NUKU andeka näitleja Kaisa Selde. Kui teda kõrvutada originaali Amanda Seyfriediga, võiks öelda, et nagu kaks tilka vett.

Millest aga originaaliga võrreldes ilma jääme? Mõne jaoks on see kindlasti Beyoncé, kes on ka välimuselt omalaadseks prototüübiks kuningannale, teise jaoks aga Steven Tyler lustaka külatarga Nim Galuu rollis. Aga ega meie Mari Pokinen või Veikko Täär oma osatäitmistega samuti alla jää.

Kinno minnes võiks kindlasti eelistada 3D-versiooni, kuna just nii on võimalik käsi välja sirutades «püüda» armsaid ja lendlevaid metsaolendeid ning toolilt tõusmata ja tiibu omamata nende ja värvikate lindudega koos «lennata». (Millal ometi saaks hästi sobituvaid 3D-prille 3-4-aastastele?)

«Varjatud kuningriik» on suve hakul täpselt õige asi, mida enne loodusesse ja maale puhkama minekut vaadata, et meelde tuletada, kuidas loodust säästvalt käituda. Filmis kujutatakse roheluse hävitamist omalaadsete klannide võitlusena, kuid tegelikult on meil endil, tatsajatel, nagu inimesi filmis nimetatakse, väga suur roll maailma püsima jäämisel.

Helgemalt poolelt õpetab lugu silmi avama ja kui just mitte tillukest metsarahvast nägema, siis kindlasti rohkem märkama ja ümbritsevaga arvestama.

«Varjatud kuningriik»

(«Epic»)

Blue Sky Studios / 20th Century Fox, 2013

Kinodes alates 31. maist

Eestikeelset teksti loevad Kaisa Selde, Tiit Sukk, Tõnis Niinemets, Anti Kobin, Mari Pokinen, Veikko Täär, Andres Noormets jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles