Jaagup Kreem läheb ka sel korral Rock Summerile

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaagup Kreem
Jaagup Kreem Foto: Jelena Rudi

Eeloleval nädalavahetusel Tallinna lauluväljakul toimuv suve suursündmus Rock Summer andis palju mõtteainet ka sealt omal ajal tuule tiibadesse saanud Terminaatori front-man'ile Jaagup Kreemile. Nimelt tundub talle, et sellise line-up'iga kontsert sobibki ennekõike nostalgiaürituseks kui üheks korralikuks rokkmuusikafestivaliks.

Kreemi meelest sai Rock Summer menukaks põhjusel, et oli ainus omalaadne ning mahtus algupärase nähtusena ärkamisaega nagu valatult. «Eestis oli siis kõik uus. See rokk ja sellega kaasnev elustiil ja see, kuidas üks festival välja näeb – see kõik oli nõukogude ajal elanud inimese jaoks enneolematu.»

Kümnendivahetuse eel ja järel polnud Kreemi sõnul Eestis ka teab mis muusikatööstust. «Polnud tegelikult ju midagi. Rock Summer oli üks ja ainus ning mis peamine – suur. Okei, oli veel hiljem Lõuna-Eestis toimunud Pühajärve Beach Party ja Tartu Levimuusikapäevad, aga Rock Summer oli kuidagi rahvusvaheline ja ülivõimas,» näeb Kreem tollast aega.

Eriliselt oluliseks Rock Summeri juures peab Kreem aga seda, et esimesed festivalid tõid siia maailmanimed, kes olidki tol ajal nõutud ja aktuaalsed. «Artistid, keda nägime seni ainult Soome TV vahendusel,» märkis Kreem.

Veenvat suurartisti tänavusel festivalil pole

Tänavu toimuvale festivali kommenteerib Kreem ettevaatlikult, kuid tunnistab, et on plaaninud sest osa võtta küll. «Seda, mis oli 80ndatel ja 90ndatel, ei saa tänapäeva niimoodi üle tuua. Kui nüüd line-up'i vaadata, siis oleksin oodanud üht sellist eriti kõva artisti. Seda paraku pole,» nendib Kreem ning toob festivali raamist väljapool tänavu Eestis esinevad maailmanimed siia kõrvale – Elton John, Robbie Williams, Green Day, kes kõik panevad muusikasõbra valiku ette.

«See valik pole üldse raske. Vaadatakse ju piletihinda ja olgem ausad – rahval on raha loetud,» lisas Kreem, kuid avaldas lootust, et üks festival teist ei sega.

Oma algusaastatel oli Kreemi hinnangul Rock Summer vaieldamatult  parima tervise juures ning sellega maailmatasemel. «Milline üldse on maailmatase...? Oleme siin Eestis harjunud vaikselt oma asja ajama – ja eks ta ole – numbrid on ju ka muu maailmaga võrreldes teistsugused, aga tänavuse festivali õhkkonda ei anna üle tuua seda, mis kunagi oli.»

Onu Bella aka Igor Maasiku avaldusega, et üks tõsiseltvõetav rokkfestival Tallinna lauluväljakule ei sobivatki, Jaagup Kreem nõus pole.

«See on Eesti kõige parem festivalikoht. Sinna mahub palju rahvast ja see oleks hirmus ressursi raiskamine, kui teeksime seal ainult laulu- ja tantsupidusid,» näeb Kreem.

Eriefekt, mis enam kunagi ei kordu

Värvikaim mälestus Rock Summerilt on tõenäoliselt asi, mida pole ühegi teise bändiga maailmas kunagi juhtunud. «See oli vist 1991. aasta, kui Termikas verinoore bändina võitis Rock In-i (Jüri Makarovi korraldatud konkurss – toim), mis andis õiguse esineda Rock Summeri B-laval. Meil oli just tulnud välja lugu «Torm» ja oli äärmiselt palav päev. Kui me lugu mängima hakkasime, liikus lauluväljaku alale suur tume pilv ja kogu selle viieminutilise loo vältel kallas räiget padukat. See oli selline korralik cool eriefekt, mida meil paraku pole õnnestunud pärast seda enam kunagi kasutada,» rääkis Kreem.

Eriti meeldejäävaks tegi seiga see, et need tuhanded ja tuhanded inimesed, kes koolinoortest koosnevate termikate jalad värisema võttis, ei kadunud selle vihmaga kuhugi ära.

Kui Rock Summer peaks festivalini edasi tegutsema, annab Kreem nõu, et nostalgiafestivalina korraldamine poleks enam pärast tänast 25. juubelit õigustatud. «Mingit retrofesti sellest küll ei tohiks kujuneda. Festivali ei saa korraldada nii, et ajame kokku 200 aastat vanad bändid... Ma ei näe sellisel tegevusel tulevikku,» hindab Kreem.

«Muusika on üks ilus organism ja publik selle teine pool. Muusika muutub täpselt samamoodi nagu publik. Kui üks teise muutumisi ei arvesta, ei tule sest head nahka,» on Kreem veendunud.

Eesti vajaks suurt rokkfestivali

Küll aga usub ta, et rokkmuusika pole kuhugi kadunud ega varjusurma jäämas. «Eestisse on just vaja sellist suurt rokkfestivali. Meil oli Rabarock, aga see on suhteliselt selline nišifestival, kus on väga selge valik ja väga selge kuulajaskond. Aga kõik ei pea tingimata olema rokkbändid, kes rokkfestivalidel üles astuvad. Võib olla ka kergemat mussi ja Rock Summer oli vanasti just täpselt seesugune,» rääkis Kreem ning ütles, et eks alles pärast festivali saab öelda, mis sest ettevõtmisest välja kukub, kuid loodab, et uus hoog annaks põhjuse mõne suure festivali tekkele Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles