Savisaar seostab Laari kirja Eesti-Vene piirilepetega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Tatar / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar seostas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) endise esimehe Mart Laari eileõhtust kirja mitte Reformierakonna skandaali, vaid allkirjastamist ootavate Eesti-Vene piirilepetega, millega nõustudes kaotaks erakond toetust.

Savisaar märkis Keskerakonna teatel, et kui IRLi aseesimees Margus Tsahkna peab kirja keskpanga nõukogu esimeheks suunduva Laari poliitiliseks testamendiks, siis tema hinnangul on tegu IRLi senise liidri poliitilise enesetapurünnakuga. «Tegemist on sooviga mobiliseerida IRLi poolehoidjaid kohalikeks valimisteks, milleks tahetakse viia praegune koalitsioon lagunemise äärele, kuid mitte sammugi kaugemale. IRL tahab võimaldada parlamendil piirilepingu alla kirjutada nii, et IRLi käed sellest «puhtaks» jääksid,» ütles Savisaar.

Tema sõnul on IRL olnud järjepidevalt piirilepingu vastane ning kui sellega nüüd nõustutakse, kaotab partei osa toetajaid hoopis Mart Helme juhitavale Konservatiivsele Rahvaerakonnale. «Seda ohtu saaks pisut summutada, kui IRL kuu aega enne kohalikke valimisi teatab koalitsioonist väljaastumise kavatsusest. IRL lööks koalitsiooni ukse kinni nii-öelda eetilistel kaalutlustel,» lausus ta.

Savisaar viitas reformierakondlase Jürgen Ligi arvamusele, et Laari memorandum on alatu, ning märkis, et loomulikult oleks see koalitsiooni suhtes alatu, kui käik pole Reformierakonna ja IRLi vahel varem kokku lepitud. «Seejuures polegi enam kuigi oluline, kas memorandumi autoriks on tegelikult Laar või hoopis tema poliitilist identiteeti ära kasutavad endised «äraostmatud» IRLi tüüril ja oravad,» leidis ta.

Savisaar avaldas arvamust, et pole põhjust, miks «viimastel aastatel peensusteni Reformierakonna juhtnööre järginud» Laar pidanuks nüüd Eesti Panga nõukogu esimeheks saades äkki oma positsioone muutma. «Nii pole ka midagi imelikku selles, kui Laar matrossovlikult heidab ambrasuurile, et katta IRLi taandumist piirilepingu küsimuses ning samas kindlustada Reformierakonnale koalitsioonipartneri püsimine,» ütles ta.

Tema hinnangul võib kokku lepitud käik seisneda selles, et IRL teatab kavatsetavast koalitsioonist lahkumisest ja võidab sellise dramaatilise sammuga tagasi oma hääled. «Ansip laiutab aga samal ajal käsi ja ütleb, et ta asub uut koalitsiooni moodustama, kuid tegelikult ei tee novembrikuuni midagi. Novembris, pärast kohalikke valimisi, nendib aga, et uut koalitsiooni luua ei õnnestunud ja järelikult tuleb vana ning läbiproovitud IRLiga koos jätkata,» leidis Savisaar, kelle sõnul võtaks IRL nii kohalikel valimistel enda hääled ja Reformierakond saaks kauaoodatud piirileppe.

Laar saatis eile õhtul erakonnakaaslastele kirja, milles soovitas parteil kaaluda Reformierakonna skandaali valguses uue valitsuskoalitsiooni moodustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles