Viimsis sündis rekordarv landseeri kutsikaid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Landseer Tetmamarella koos mai lõpus ilmavalgust näinud 14 kutsikaga
Landseer Tetmamarella koos mai lõpus ilmavalgust näinud 14 kutsikaga Foto: Erakogu

Viimsi loomakliinikus nägi 22. mail ilmavalgust 14-liikmeline landseeride pesakond, mis on Eesti Kennelliidu andmeil seni suurim landseeride kutsikapere Eestis.

Landseeride pesakonna kasvataja Taimi Linamäe sõnul võib suure kutsikate arvu põhjuseks olla see, et kutsikate ema, nelja-aastane Tetmamarella on pärit 13-liikmelisest pesakonnast. Samas ei julge eksperdid kinnitada, et poegade suur hulk on pärilik.

Kutsikate emale on see esimene pesakond. Aretuseks olid nii emal kui ka isaskoeral tehtud vastavad terviseuuringud. «Olime eelnevalt teinud ultraheli tiinuse teise kuu alguses, näitas vaid kaht kutsikat,» ütleb Linamägi. Arstide kinnitusel ei ole ultraheliuuring selles perioodis täpne ning kutsikad olid pugenud üksteise taha peitu.

Nädal enne sünnitust ennustati arstide valvsa pilgu all olnud koerale juba suurt pesakonda. «Neli kutsikat sündisid kodus, ülejäänud Viimsi loomakliinikus,» lisab Linamägi. Kutsikate sünnikaal oli 456–596 grammi.

Kuigi sünnituse ooteaeg oli tavalisest pikem, on kõik seitse isast ja seitse emast kutsikat terved ja elujõulised. «Oleme väga õnnelikud ja poleks eales nii suurt pesakonda oodanud,» sõnab ta.

Samuti on täie tervise juures kutsikate ema. «Ta toidab kõiki ainult emapiimaga ja kokku tuleb anda lisatoitu ligi kolme kutsika eest, et kõik ikka kõhud täis saaksid ja rahulikult magaksid,» ütleb Linamägi.

Esialgu kaalutakse ühe kutsika alles jätmist, kui kindlat otsust pole veel tehtud. «Kutsikaemal peab olema keegi, kellega mängida ja tegeleda, vetelpäästekoertena tuntud landseerid on väga aktiivsed ja vajavad tegevust,» räägib Linamägi.

Tavaliselt sünnib landseeridel kolm kuni kuus kutsikat ning mõnikord õnnestub ilmale tuua vaid üks või kaks. Enne 14-liikmelise pesakonna sündimist kuulus «rekord» Tetmamarella emale, kes suutis ilmale tuua 13 pisikest landseeri. Maailma suurim ehk 19-liikmeline landseeride pesakond on ilmale toodud Belgias.

Eestis on Tetmamarellast kennelliidu andmetel enamat suutnud vaid iiri punase setteri ja rotveileri tõugu koerad, kes aastaid tagasi sünnitasid 16-liikmelise pesakonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles