Makaronisööjate maailmas tuleb tsöliaakiat aina enam ette

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õed Sigrit (paremal) ja Katre veenduvad sööklas, et saavad süüa ainult fetajuustusalatit või tatraputru    toorsalatiga, sest kastmega liha võib sisaldada nisujahu.
Õed Sigrit (paremal) ja Katre veenduvad sööklas, et saavad süüa ainult fetajuustusalatit või tatraputru toorsalatiga, sest kastmega liha võib sisaldada nisujahu. Foto: Küllike Rooväli

Tsöliaakia ehk teraviljavalgu gluteeni talumatus on maailmas kõige harvemini õigel ajal diagnoositud haigus, paraku esineb seda aasta-aastalt aina suuremal osal elanikkonnast.

«See on tõsine terviseprobleem kogu maailmas ja väga suure tähelepanu all,» rõhutas Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku dotsent ja arst-õppejõud Oivi Uibo.

Kui veel mõni aasta tagasi kannatas Soomes tsöliaakia käes üks protsent elanikkonnast, siis möödunud aasta lõpus oli see inimeste hulk kahekordistunud. Rootsis on tsöliaakiahaigeid juba kolm protsenti. «Oleme Eesti lastel mitmeid populatsiooniuuringuid teinud ja need näitavad, et Eestis on praeguseks 0,3 protsendil lastest see haigus,» lausus Uibo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles