Allik: uus kooliseadus teeb maakoolidele liiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon on vastu põhikooli-ja gümnaasiumiseaduse muudatuste kinnitamisele, mis oma praegusel kujul teevad karuteene nii Eesti haridussüsteemile kui ka regionaalpoliitikale.

«Kutsume koalitsiooni mitte alluma haridusminister Jaak Aaviksoo survele ja loobuma plaanist eelnõu enne jaanipäeva seadustada. Sinna täna kirjutatud  rahastamismudel rikub omavalitsuste autonoomiat, pannes valdade ja linnade niigi tühjale rahakotile lisakoormuse. Ministeerium on võtnud selge suuna elujõuliste maakeskkoolide hävitamisele,» ütles kultuurikomisjoni liige Jaak Allik (SDE). 

Eelnõu autorid on tema sõnul täiesti unustanud, mida toovad plaanitavad muudatused kaasa õpilastele ja eeskätt erivajadustega õpilastele. Riik tahab lõpetada igasuguse koolide tugispetsialistide rahastamise ja lükata kogu vastutuse omavalitsuste õlgadele.

«Kui enam ei jätku palgaraha logopeedidele, psühholoogidele ja eripedagoogidele, on ohus sadade tuge ja nõustamist vajavate laste areng,» lausus Allik. «Jutt käib 3,4 miljonist eurost, mis on vajalik vastavate spetsialistide palkadeks ja seda raha ei ole võimalik välja maksta rahakotist, mis niigi on tühi.»

Lisaks lihtsustab eelnõu äärmuseni õpetajate palgasüsteemi, kaotades nii klassijuhatajatasu kui ka senise atesteerimiskorra ja sellest tulenevad palgaerinevused. Kõik see ei aita kuidagi tõsta hariduse kvaliteeti, lisas Allik.

Sotsiaaldemokraatide kinnitusel ei tohi nii ohtlik eelnõu, millele on vastu on ka Eesti Linnade Liit ja Eesti Maaomavalitsuste Liit, seaduseks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles