Karistuste kustumine registris kiireneb

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rangem karistus on inimese ühiskonnast isoleerimine.
Kõige rangem karistus on inimese ühiskonnast isoleerimine. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu võttis täna 71 poolthäälega vastu karistusregistri seaduse muudatused, mis muudab karistusregistris karistuste kustumise põhimõtteid ja tähtaegu selliselt, et iga uus karistus ei peata eelmise karistuse kustumistähtaja kulgemist.

Muudatusega lahendatakse seaduse rakendamisel tekkinud probleemid seoses registris peetavate andmete, andmetele juurdepääsu, ebaõigete andmete parandamise ja kustunud karistuste arhiivi kandmisega.

Seadusega muudetakse karistusandmete kustumise tähtaegade piire ja kaotatakse ära karistusandmete kustumise tähtaja katkemine uue süüteo toimepanemise tagajärjel. 

Samuti lisanduvad karistusregistri koosseisu uued andmehulgad: süüteo toimepanemise kuupäev, isiku sünnikoht, isiku endine nimi ja isikukood, samuti isiku vanema nimi, kui see edastatakse registrile välisriigi poolt.

Süüteo toimepanemise kuupäev on karistusregistri jaoks väga vajalik teave, kuna uue süüteo toimepanemine katkestab eelnevate süütegude kustumise. Käesoleval ajal ei ole see karistusregistri andmepangas, kuid samas on karistusregistril kohustus seda teavet arvestada.

Justiitsminister Hanno Pevkur on varem öelnud, et seadusmuudatus puudutab viiendikku Eesti elanikest, kel on karistusregistris märge kas kriminaal- või väärteo kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles