Mikk Salu: kuidas tekib petmiskultuur

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Salu
Mikk Salu Foto: Toomas Huik / Postimees

Üks suhtekorraldaja võrdles hiljuti omavahelises vestluses sporti ja poliitikat: need on alad, kus tulemuse nimel ollakse valmis kõigeks, seega ka alad, mis altid pettustele. Ühine joon on spordil ja poliitikal tõesti. Mõlemad põhinevad võistlusel. Võitjad ja kaotajad. Üks pääseb riigikokku, teine mitte. Kedagi kantakse Raekoja platsil kätel, kedagi sõimatakse – miks luuserit üldse olümpiamängudele saata.

Võistlevatel aladel on tihti veel üks omadus. Nimelt, võitja võtab kõik või peaaegu kõik. On miljoneid tenniseharrastajaid, aga alles siis, kui oled maailma saja parima tennisisti seas, hakkavad su tulud ja kulud tasakaalu jõudma ning alles esikümnes saab sust multimiljonär.

Ekstreemsete sissetulekuerinevuste tüüpnäideteks ongi sport või popmuusika. Enamikul teistel aladel, olgu hambaarstid, poemüüjad või õpetajad, on vahed teenistuses väiksemad. Poliitika kuulub ekstreemsete hulka, sest kuigi rahalises mõttes ei pruugi peaministri ja riigikogu tagapingil istuja palk eriti erineda, on vah­e võimus tohutu.

Tõsi on seegi, et tippspordist võib aegade algusest leida näiteid petmisest, tavalisemaks vormiks dopinguainete tarvitamine. Poliitikaga võrdlemise kontekstis on kõige huvitavamad ja õpetlikumad aga need ajajärgud ning spordialad, kus dopingutarvitamine on muutunud massiliseks. Selliseid aegu on olnud kergejõustikus ja tõstmises, aga ka vastupidavusaladel, nagu jalgrattasport, suusatamine või pikamaajooks. Näiteks jalgrattaspordi puhul arvatakse, et 1990ndate teisel poolel ja 2000ndate esimesel poolel kasutas rohkem kui 90 protsenti proffidest dopingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles