Uued plaadid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
R.E.M.

Green. Reissue

(Warner)
R.E.M. Green. Reissue (Warner) Foto: Repro

    R.E.M.

Green. Reissue

(Warner)

Hinne 4

Veerandsada aastat

1988. aastal ilmunud Ameerika ühe mõjukaima rokkgrupi kuues album «Green» tähistas indiaja lõppu ja suure R.E.M.-i algust. Michael Stipe’i jõuk polnud rahul nigela ülemereturustamisega ja lahkus leiblist IRS. Selleks ajaks oli bänd end iga-aastase albumiteo ja lakkamatu tuuritamisega ribadeks tõmmanud. Istuti maha ja mõeldi, mida teha teisiti. Saund tuli priskem ja läbimõeldum kui esimesel viiel albumil, produktsioonis loobuti traditsioonilisest kitarrid-trummid jangle’ist. Prooviti uusi trikke, tähtsasse rolli tõusis Peter Bucki mandoliin.

Pöördelisust sümboliseerib kohe albumi esimene pala «Pop Song 89» – nakkavalt nahaalne poplugu, mis ennustas ette grupi 90ndate megaedu järgmise nelja albumiga: «Out Of Time», «Automatic For The People», «Monster» ja «New Adventures In Hi-Fi». Murdjaid tükke on teisigi: «You Are The Everything», «Stand» ... Plaati iseloomustab uljus, hiilgavate meloodiate ja harmooniate lõpuni lahtimängimine ja laulmine, mistõttu kõik poprokigrupid võtavad siiani eeskuju just 80ndate R.E.M.-ist. Järgnev oli etteaimatav, kui ka heas mõttes.

Valner Valme
-------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles