Kalle Muuli: minek

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP KK I sekretär Karl Vaino.
EKP KK I sekretär Karl Vaino. Foto: arhiiv

Rahulolematus Karl Vainoga, EKP venemeelse juhiga, hakkas kompartei ladvikus kanda kinnitama 1988. aasta algul, kui Rein Ristlaane asemel sai ideoloogiasekretäriks Indrek Toome. Ent Vainol oli peaaegu oma ametiaja lõpuni keskkomitees siiski kindel toetus. Vastasleer oli väike ja ebalev, kõige söakamalt pruukis suud muidu sõnaaher põllumajandussekretär Artur-Bernhard Upsi. Tema oli ka esimene tippkommunist, kes Vainole otse näkku ütles: «Minu arvates on teie aeg ümber saanud, meie vead algavad kahjuks teist.»


See juhtus EKP KK büroo esimesel maikuisel istungil. Paar nädalat hiljem sõitis Vaino Moskvasse, kohtus seal NLKP peasekretäri Mihhail Gorbatšoviga ja naasis 25. mail Eestisse koos poliitbüroo liikme Nikolai Sljunkoviga. Vaino korraldas Sljunkovile ringsõidu tehastes ja põllumajandites, raporteeris töövõitudest ja jutustas isemajandamisest. Keegi vastasleerist ei julgenud suud paotada ja Sljunkov läks Moskvasse tagasi sõnumiga, et Eestis on kõik kõige paremas korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles