Prügipõletusjaam sai valmis

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade jaama prügipunkrile, kuhu jäätmefirmade autod oma sisu tühjendavad.
Vaade jaama prügipunkrile, kuhu jäätmefirmade autod oma sisu tühjendavad. Foto: Karli Saul

Kui hommikul Rakvere poolt Tallinna sõita, torkab kohe silma, et Iru elektrijaama gradiir aurab. Viimane on ümar pütt Iru jaama 200 meetri kõrguse korstna kõrval Tallinna-Narva maantee mere poole jäävas küljes. Gradiir on mõeldud elektrijaama auru jahutamiseks ja kuna soojust pole suvel kuhugi müüa, aurab see elektritootmise kõrvalprodukt taeva poole.

Iru elektrijaama jäätme­energiaploki arendusjuhi Urmo Heinami sõnul on soojuse müügi eelisõigus üle maantee Väo karjääri serva jääval Tallinna soojuselektrijaamal, mis töötab aasta ringi täisvõimsusel. Soojuse müügikonkursil tuli prügijaam teiseks. Heinami hinnangul jääb umbes 15 protsenti Iru prügijaama soojusenergiast seetõttu kasutuseta, sest suvel on Tallinna vajadus kahe jaama jaoks liiga väike.

Eile hommikul töötas prügijaama elektrigeneraator peaaegu täisvõimsusel. Heinami sõnul jätkavad ehitajad Prantsusmaalt katsetamist, mistõttu ka täisvõimsust kogu aeg jaamal taga pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles