Rästikumürgi antidooti saab vaid kolmes haiglas

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hariliku rästiku mürgi antiseerum on praegu saadaval vaid kolmes suuremas haiglas Tallinnas ja Tartus, kus kasutatakse lambaseerumil (Vipera Tab) baseeruvat rästikumürgi antidooti. See tekitab küsimuse, kas kaugemal elavad rästikuhammustusega raskes seisundis patsiendid saavad ikka vajalikku abi piisavalt kiiresti.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse kliiniline konsultant Kristiina Põld, kes korraldab antidootide hankeid ja hoolitseb haiglate varustatuse eest, kinnitas, et tegu pole kuigi dramaatilise olukorraga.

«Üliraskes seisundis patsiente transpordivad haiglate vahel reanimobiilibrigaadid, mis paiknevad Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Tartu Ülikooli kliinikumis ja Tallinna lastehaiglas, kus asuvad praegu ka rästikumürgi antiseerumid. Seega võetakse vajadusel näiteks saartele väljakutsele minnes juba rästikumürgi antiseerum kaasa,» märkis Põld, kes välistas võimaluse, nagu peaks kaugemal elav raskes seisundis patsient ise Tallinnas või Tartus asuvasse haiglasse kohale sõitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles