Suure Venna kimbutaja

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: A.Peegel

Ma ei ole reetur ega kangelane. Ma olen ameeriklane,» ütles Edward Snowden (29), kui oli paljastanud materjalid, mis tõestavad, et Ühendriikide eriteenistused koguvad infot, kuulavad pealt ja salvestavad salajase programmi PRSIM abil andmeid internetikasutajate kohta. 

Aastaid USA luure heaks töötanud Snowden ei paljastanud uut saladust – võimude kontroll interneti üle on teada mitte üksnes autoritaarsetes, vaid ka demokraatlikes riikides. Juba riigi üks kolmest põhitunnusest territooriumi ja rahva kõrval on valitsus, mis peab suutma elanikkonda tõhusalt kontrollida. Seda, et võimud jälgivad küberruumi, võib pidada ebameeldivaks enesestmõistetavuseks – see tekitab küll ebamugavust, kuid pole kellelegi üllatus.

Arvutit, iPadi või nutitelefoni kasutades istume nagu mikroskoobi all. See teadmine pole kasutajate internetioptimismi aga kahandanud. Enamik inimesi kinnitab Facebooki või Google’i privaatsustingimused neid eelnevalt lugemata, andes õiguse oma isiklike andmete kasutamiseks. Mõlemad kuuluvad seejuures üheksa IT-firma hulka, mille kasutajate kohta USA Snowdeni sõnul automaatselt andmeid talletab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles