Patriarh meenutas ühiseid kannatusi

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda kivi juures meenutas patriarh Kirill, et 1941. aasta küüditamises kannatasid ka metropoliit Korneliuse lähedased.
Linda kivi juures meenutas patriarh Kirill, et 1941. aasta küüditamises kannatasid ka metropoliit Korneliuse lähedased. Foto: Pm

Kui sajad inimesed püüdsid eile Tallinnas kasvõi korraks esimest korda Eestis viibiva patriarh Kirilli pilku ja õnnistust tabada, innustas patriarh oma kõnedes karmi ajalugu mäletama, aga ka leppima ning tegema üheskoos uut ajalugu.

«On eriline, et mu esimene visiit Eestisse toimub päeval, mil eesti rahvas mälestab süütute inimeste väljasaatmist Eestist,» ütles patriarh Linda kuju juurde kogunenud sadakonnale inimesele, kui oli kivi ette asetanud rohelise õigeusuristi kujutisega, suure valgetest lilledest pärja. «See juhtus täna (eile – toim) nagu juhuslikult, kuid usklikena näeme juhuslikkuses alati jumala kätt,» lisas ta ja tuletas meelde, et 1941. aasta 14. juunil kannatasid ka Eesti metropoliidi Korneliuse lähedased inimesed.

Kannatustest rääkis patriarh oma visiidi esimesel päeval korduvalt. Hommikul Nevski katedraali palvusel peetud kõnes tuletas Kirill meelde õigeusu pühakut, lühiajalist Eesti õigeusukiriku pead Platonit, kes 1918. aastal piinarikkalt hukati. «Õigeusukirik mäletab kõiki kannatanuid, meie ei tee ajaloole poliitilist analüüsi,» lausus ta, meenutades, et igasugune vale tuleb alati välja ning tõde ja headus võidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles