Galerii: patriarh Kirill kohtus EELK peapiiskop Andres Põderiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti visiidi viimasel päeval külastas Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskop Andres Põderi kutsel Tallinna Piiskoplikku Toomkirikut.

Peapiiskop tänas patriarh Kirilli külaskäigu eest ja soovis õnnistust uue kiriku pühitsemisel Lasnamäel. Patriarh Kirill viitas seepeale 2011. aastal Peterburis taaspühitsetud Peterburi Jaani kirikule, mis teenib sealseid eestlasi. Kohtumisel viidati korduvalt ühistele ajaloo- ja kultuurisidemetele nii möödunud sajandite jooksul kui nõukogude võimu perioodil.

«Eriti tugevnes teineteisemõistmine ja koostöö nõukogude okupatsiooni aastatel, mil metropoliidiks oli hilisem patriarh Aleksius II,» sõnas peapiiskop Põder.

Kohtumisel keskenduti ühistele kristlikele väärtustele, milles luterlik kirik ja õigeusu kirik on ühel meelel. Need väärtused puudutavad abielu ja perekonda. «Tänane  maailm vajab lepitust ja rahu, meie ühine Euroopa  aga uut  impulssi - vastutuse, moraali ja inimväärikuse taasleidmist. See pole võimalik ilma usuta Jumalasse, ilma Kristuse ja tema kirikuta,» ütles peapiiskop, «siin seisavad meie ees ühised ülesanded  kaasinimeste teenimisel.»

Peapiiskopi sõnul defineeritakse inimõiguste, inimväärikuse ja  usuvabaduse mõisted sageli  ümber nii, et kaovad vastutustunne, moraalsed tõekspidamised, pühadusetaju ja arusaamine perekonnast kui ühiskonna ja inimsuhete ühest nurgakivist. Patriarh Kirill tunnustas Eesti luterlasi kristlike väärtuste hoidmise eest koos Läti ja Leedu luterlike kirikutega.

Peapiiskop Andres Põder on ka Eesti Kirikute Nõukogu president, mistõttu peatuti kohtumisel ka kirikutevahelistel suhetel ja Eestisisesel koostööl. Tõdeti, et Eesti Apostlik-Õigeusu kirikul Konstantinoopoli patriarhaadis ja Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu kirikul on erinevad seisukohad. Nendesse selguse toomine on võtnud kaua aega ja sellele ei ole kiireid ühiseid vastuseid. Oluline on, et Eesti Kirikute Nõukogus on kõik kirikud ühise laua taga ja luterlik kirik saab siin olla üksnes vahendaja, kui seda vajatakse.

Lisaks kinkis peapiiskop patriarhile eestikeelse «Meie isa palve», mille on  gooti kirjas kirjutanud ja traditsiooniliselt illustreeritud kalligraaf Heino Kivihall. Patriarh Krill kinkis Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule  venekeelse piibli ning mälestusmedali.

Peapiiskop tänas patriarhi pärja asetamise eest juuniküüditamise mälestuspäeval Linda kuju juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles