Silver Meikar: avatus ja läbipaistvus taastaks usalduse

, Inimõiguste Instituudi nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Demokraatlikus riigis peaks kodanikel olema vähemalt võimalus öelda, kui laia tegevusvabadust on nad luureorganitele nõus andma, kirjutab Digitaalõiguste Instituudi juhatuse liige Silver Meikar.

NSA skandaal hävitas usaldust ning kui seda ei taastata, süveneb ühiskonnas ettekujutus saabunud orwellilikust Suure Venna jälgimisriigist. Sõnavabadust ja privaatsust ülistavatest kõnedest seekord ei piisa, demokraatia põhimõtteid austavad valitsused peavad oma tegevuses muutuma selgelt avatumaks ja ausamaks. Kodanikel peab olema rohkem võimalusi jälgida riigi tegevust, mitte vastupidi.

Samal ajal, kui Guardian valmistas Edward Snowdenilt saadud lekete põhjal ette artiklit, esines president Toomas Hendrik Ilves küberkaitsekeskuse korraldatud rahvusvahelisel küberjulgeoleku konverentsil «CyCon 2013». Ilves ütles seal, et hirm riikide Suure Venna laadis sekkumise ees inimeste eraellu on ajast ja arust ja kodanikud peaksid selle asemel muretsema, kuidas sotsiaalvõrgustikud ja kaubanduskeskused nende isiklikke andmeid kasutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles